Rotația galaxiei noastre pe axă se face în tonuri distincte de jazz

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu Calea Lactee pe măsură ce galaxia se rotește pe axa sa? Potrivit unui astronom, Calea Lactee redă expresii muzicale, în tonuri distincte de jazz.

Mark Heyer de la Universitatea din Massachusetts Amherst a dezvoltat un algoritm care exprimă mișcarea gazelor din Calea Lactee ca note muzicale. Compoziția rezultată poartă numele de Milky Way Blues.

Folosind o gamă pentatonică minoră, el a cartografiat 20 de ani de date cu privire la gazele din Calea Lactee. Apoi le-a transformat în note muzicale.

„Această expresie muzicală îți permite să «auzi» mișcările galaxiei Calea Lactee”, spune Heyer. „Notele reflectă în primul rând viteza gazelor care se rotesc în jurul centrului galaxiei noastre”, adaugă acesta.

Gazele care se regăsesc în mediul interstelar sunt de trei tipuri – atomice, moleculare și ionizate. De asemenea, se mișcă în două mari direcții: înspre noi sau departe de noi. Ținând cont de spectrele lor, fazele gazelor au fost traduse ca instrumente muzicale. Astfel, gazul molecular este, de fapt, un pian, gazul atomic este bass acustic, iar gazul ionizat este un saxofon.

Notele înalte indică faptul că gazul se îndreaptă spre noi, iar notele joase îți spune că gazul se îndepărtează. Iar pentru mai mult efect, indicațiile lungi indică o linie de emisii mai puternică.