Rusia a propus o rezolutie in care a cerut condamnarea atacului din Siria. Consiliul de Securitate al ONU a respins-o

Rusia a propus, sambata, un proiect de rezolutie in Consiliul de Securitate al ONU in care cere condamnarea “agresiunii impotriva Republicii Arabe Siriene de catre SUA si aliatii lor cu incalcarea dreptului international si a Cartei ONU”.

Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat insa proiectul.

In favoarea rezolutiei au votat doar Rusia, China si Bolivia. Alte patru tari s-au abtinut, iar opt au votat impotriva, informeaza Reuters si AFP.

Pentru adoptarea unei rezolutii a Consiliului sunt necesare noua voturi din cele 15 si trebuie sa nu existe niciun veto din partea unuia din cei cinci membri permanenti – SUA, Rusia, China, Regatul Unit si Franta.

In cursul reuniunii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, si-a exprimat ingrijorarea fata de operatiunea militara occidentala impotriva Siriei si a cerut respectarea Cartei Natiunilor Unite, transmite Xinhua.

El a insistat ca toate statele membre ale ONU sa dea dovada de retinere in actualul context periculos si sa evite orice actiuni care ar putea provoca o escaladare si aduce mai multe suferinte poporului sirian.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care a discutat telefonic sambata cu omologul sau american, Donald Trump, si cu premierul britanic, Theresa May, si-a exprimat satisfactia privind “excelenta coordonare” a fortelor franceze, britanice si americane pentru loviturile din Siria.

Ulterior, presedintia franceza a apreciat intr-un comunicat citat de AFP ca “acum Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa reia initiativa privind problemele politice, chimice si umanitare din Siria, pentru a asigura protectia populatiei civile si pentru ca tara sa isi redobandeasca in sfarsit pacea”. Franta urmeaza sa depuna la ONU un alt proiect de rezolutie privind Siria.

Citeste si:

C.S.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *