S-a semnat TPP, un acord istoric pentru cea mai mare zona de liber schimb din lume (Video)

Acordul de parteneriat transpacific (TPP), care este de asteptat sa creeze cea mai mare zona de liber schimb din lume, a fost semnat joi de cele 12 tari partenere in cadrul unei ceremonii in Noua Zeelanda transmisa in direct la televiziune.

TPP vizeaza sa indeparteze barierele din calea comertului si investitiilor intre membrii sai, dintre care SUA si Japonia, care reprezinta 40% din economia mondiala.

Acordul a fost semnat de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelanda, Peru, Singapore, SUA si Vietnam.
Pentru a intra in vigoare, el trebuie ratificat in termen de doi ani de parlamentele nationale si in special de Congresul SUA, unde exista o ostilitate tot mai mare, in special in aceasta perioada de campanie prezidentiala.

La Auckland, manifestanti au blocat drumurile in semn de protest fata de semnarea acordului, considerand ca el va conduce la reduceri de locuri de munca.

Presedintele Barack Obama a salutat semnarea, cerand Congresului SUA sa ratifice acest text “cat mai repede posibil”, informeaza AFP.

Textul provoaca ostilitate in Congres, mai ales in aceasta perioada electorala, dar “va consolida leadershipul nostru in strainatate si va sprijini locurile de munca aici in Statele Unite”, a garantat Obama intr-un comunicat.

Sursă: S-a semnat TPP, un acord istoric pentru cea mai mare zona de liber schimb din lume (Video)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *