Sankt Petersburg: Un vehicul blindat bolșevic, expus la Palatul de Iarnă cu ocazia centenarului Revoluției din Octombrie

Un vehicul blindat din 1919 purtând sloganul bolșevic “Moarte capitalului” a fost amplasat marți în centrul Palatului de Iarnă din Sankt Petersburg, fosta reședință a țarilor ruși care găzduiește în prezent Muzeul Ermitaj, pentru o expoziție dedicată Revoluției din Octombrie, informează AFP.

8c1cfb04-192c-4869-b04c-997afa9f4603

Echipată cu două mitraliere de la care revoluționarii puteau să tragă focuri de armă, mașina va fi expusă până la 4 februarie în una dintre camerele palatului țarist, ce a fost luat cu asalt pe 7 noiembrie 1917 (25 octombrie în calendarul iulian în vigoare în 1917).

Realizat în 1919 de către lucrătorii fabricii Putilov din fosta capitală imperială, plecând de la o mașină englezească din marca “Austin”, vehiculul a fost complet restaurat, până la inscripția “Moarte capitalului”, scrisă cu litere roșii de către bolșevici pe aripa stângă.

În aprilie 1917, la scurt timp după Revoluția din februarie, Lenin a pronunțat de pe o mașină blindată similară un discurs rămas faimos în istorie, în care a cerut poporului rus să conducă “revoluția socialistă”.

Aceste vehicule, cu un blindaj de 7,5 milimetri, au participat și la războiul civil dintre Armata Roșie și Armata Albă, cea din urmă fiind alcătuită din ruși care au rămas loiali țarului Nicolae al II-lea.

Rusia marchează anul acesta centenarul revoluției din 1917 care a înlăturat țarismul și a dus la apariția URSS-ului.

În timp ce în epoca sovietică aniversarea Revoluției era sărbătorită cu mare fast, printr-o paradă militară uriașă în Piața Roșie, la 7 noiembrie, programul centenarului se reduce la expoziții și colocvii între specialiști.

AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Florin Bădescu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/24/sankt-petersburg-un-vehicul-blindat-bolsevic-expus-la-palatul-de-iarna-cu-ocazia-centenarului-revolutiei-din-octombrie-20-02-43

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *