“Scoala altfel” la Penitenciarul Gherla: Peste 100 de elevi au vazut cu ochii lor ce inseamna sa ajungi in spatele gratiilor

Peste 100 de elevi de la doua unitati de invatamant au mers saptamana trecuta la Penitenciarul Gherla unde au vazut cu ochii lor ce inseamna sa ajungi in spatele gratiilor si au discutat cu detinuti atent selectionati despre efectele reale ale incarcerarii.

Vizitele au avut loc in cadrul saptamanii “Scoala altfel”, cei 121 de elevi participand astfel la o campanie de prevenire a criminalitatii si de facilitare a reintegrarii sociale a detinutilor, se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

“Au venit copii de liceu, care au discutat cu detinuti mai tineri, pregatiti inainte. Nu este prima oara. In principal, e vorba despre detinuti tineri, care stiu sa vorbeasca, chiar isi regreta faptele si de la care publicul tinta – elevii din anii terminali de liceu – au de invatat. Ne-a interesat foarte mult si persoana detinutului, sa fie cei care isi regreta faptele si incearca sa se reintegreze, pe care incercam sa ii ajutam pe mai departe”, ne-a declarat Dan Donciu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Gherla.

Din pacate, in mass-media apar destul de frecvent cazuri de infractiuni de diferite tipuri comise de adolescenti sau chiar copii mici, care nu inteleg gravitatea faptelor comise. De exemplu, cinci copii cu varste intre 11 si 15 ani au dat aproape 50 de spargeri in Braila, in perioada septembrie 2017-februarie 2018, prejudiciul total fiind estimat de oamenii legii la peste 25.000 de lei. Doi dintre cei cinci au fost arestati saptamana trecuta pentru 30 de zile, relateaza Digi24.

Prevenire si reintegrare

Pentru ca unora li se poate parea ciudat (sau chiar traumatizant) sa permiti accesul unor adolescenti intr-un penitenciar, i-am cerut mai multe detalii comisarului-sef Alin Fetche, director adjunct Reintegrare sociala, care ne-a precizat ca proiectul “Vizita in penitenciar” se deruleaza in fiecare an “si pe intreaga perioada a anului”.

“Activitatea se inscrie in cadul unui proiect initiat la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Este vorba despre o campanie de prevenire a criminalitatii si de facilitare a reintegrarii sociale a persoanelor private de libertate.

Proiectul vizeaza valorificarea experientei de viata a detinutilor pentru constientizarea efectelor negative pe care incarcerarea le are asupra individului uman, necesitatea respectarii regulilor si a legilor comunitatii in care traiesc si importanta integrarii in societate, evitarea comportamentelor delicvente”, a mai precizat acesta.

Concret, la astfel de vizite participa “tineri in formare”.

“In special cei din anii terminali de liceu, deci ei au si o oarecare maturitate si pot sa inteleaga conditiile de detentie si, mai mult, care sunt efectele detentiei. Iar cei cu care interactioneaza sunt oameni care au ceva de transmis, selectionati atent de noi”, a adaugat Alin Fetche.

Ai grija ce faci!

Pentru ca a participat personal la ultima dintre intalniri, comisarul sef ne-a relatat mai multe despre subiectele abordate.

“In primul rand, este vorba despre o discutie libera intre detinuti si elevi. Ne straduim sa aducem detinuti de varste cat mai apropiate de elevi. Sigur, noi suntem o unitate profilata pe detinuti majori, adulti. Dar avem si cativa tineri, iar dintre detinutii adulti incercam cu cei cu varste cat mai mici – peste 21 de ani, dar nu departe de acest prag.

Discutiile s-au axat in jurul unor teme precum: anturajul ales, modul in care imi aleg prietenii, ce fac cu timpul pe care il am la dispozitie, ce fac cu banii, ce e mai important – banul sau familia, ce pierd daca ajung in detentie, este dureroasa doar privarea de libertate sau si consecintele ulterioare? Discutiile sunt libere, dar mediate de noi, lucratorii din penitenciar, prin intrebari si raspunsuri pe care si le pun unii celorlalti”, a completat acesta.

Alin Fetche ne-a explicat si cum au fost alesi detinutii care s-au intalnit cu elevii.

“De obicei sunt oameni care au capacitate de dialog si care doresc sa transmita informatii si experienta lor de viata. Nu participa la asemenea discutii cineva care sa isi expuna faptele ca pe un trofeu de glorie, nici pe departe!

Sigur, le protejam identitatea, nu dam nume, nu folosim date despre condamnare, ci este vorba despre fapta in sine si cum au ajuns ei sa le comita, care este istoria, de ce au ajuns in detentie. Ce i-a adus in detentie? Alegeri gresite, abandon scolar la unii dintre ei, neaderarea la normele sociale, dorinta de a face bani imediat si cat mai usor, abandonarea familiei etc”, ne-a explicat acesta.

Conditii mai bune in penitenciar decat in camine, dar…

Intrebat de ce nu merg detinutii in scoli ca sa le vorbeasca liceenilor, directorul adjunct al Penitenciarului Gherla ne-a explicat ca in scoli merg cadrele ANP.

“In cadrul campaniei avem si sedinte in care mergem noi in scoli si le vorbim elevilor, dar, din ce am observat noi la nivel de sistem, impactul este mult mai mare daca elevii vin in penitenciar. Ei vad realitatea, nu e doar ceva ce le povestim noi.

Si in ciuda faptului ca vad niste conditii foarte bune de detentie, inainte sa intalneasca detinutii, dupa ce discuta cu ei elevii isi schimba parerea. Pentru ca unii dintre ei spun: ‘Ah, multi dintre noi nici in scoli nu avem asemenea conditii’ sau studentii cand vin spun ‘Noi nici in camine nu avem astfel de conditii’, dar dupa ce stau de vorba cu detinutii inteleg ca, de fapt, efectele privarii de libertate sunt multiple“, a mai afirmat acesta.

Invitat sa puncteze inca o data cateva dintre aceste efecte, Alin Fetche a enumerat: “De exemplu, faptul ca nu sunt alaturi de familie, faptul ca nu pot sa participe la luarea unor decizii alaturi de familie, faptul ca nu isi vad copiii crescand sub ochii lor, decat prin intermediul vizitelor, faptul ca trebuie sa se incadreze intr-un program, ceea ce inainte nu stiau, nu stiau sa isi gestioneze nici timpul si nici banii“.

Despre prevenirea delicventei juvenile vorbesc in liceele din toata tara si judecatorii, procurorii sau avocatii care s-au alaturat proiectului “Educatie Juridica in scoli“, initiat de judecatorul Cristi Danilet.

Citeste mai multe despre: Intr-un stat suprasaturat de legi, mii de copii sunt victime sau autori in dosare penale. Nu cunosc regulile, nu inteleg consecintele. Cum ii ocrotim?

Anual, circa 3.500 de minori apar ca autori in dosare penale, numarul real fiind insa mult mai mare, iar trendul ascendent.

“Trebuie sa va ganditi intotdeauna ca faptele pe care voi le comiteti incepand cu varsta de 14 ani va pot influenta viitorul. O persoana care a avut cazier vreodata (desi din cazier faptele se sterg la un moment dat – asta se numeste reabilitare) nu va putea fi niciodata judecator, procuror, militar, politist, agent in serviciile speciale ale statului. Niciodata!

Insa, uneori suntem implicati in dosare nu ca autori, ci ca victime. Or, este mult mai usor sa previi decat sa combati. Asa ca aveti grija ce cercuri frecventati si incercati sa spuneti NU! tentatiilor cat mai des“, le-a explicat magistratul elevilor de la Colegiul George Cosbuc din Capitala cu care s-a intalnit la mijlocul lunii martie, in cadrul saptamanii “Educatia juridica in scoli”.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *