Scrisoare deschisa adresata presedintelui

Domnule Klaus Iohannis, va scrie un membru al Parlamentului European, ales in Romania in 2009 si reales in 2014. Nu v-as fi deranjat vacanta, dar trebuie sa va marturisesc ca mi-am pierdut rabdarea. Despre ce este vorba?

Citeste toate textele scrise de Cristian Preda pentru Ziare.com

La mijlocul lunii februarie a.c., un cetatean pe nume Gh. Gh. Tomoiala a depus o plangere la Cancelaria ordinelor, care e, potrivit art. 5 al legii 29/2000, un “compartiment” al Administratiei Prezidentiale. Plangerea respectiva ma viza.

Cetateanul cu pricina va cerea sa imi retrageti ordinul Steaua Romaniei, intrucat, printr-o interventie de un minut in plenul Parlamentului European, din 29 noiembrie 2017, as fi avut “o atitudine iresponsabila” si as fi “atins o limita extrem de periculoasa pentru interesul national”.

Criticasem, de fapt, felul in care majoritatea PSD-ALDE trateaza chestiunea independentei Justitiei, vorbind despre o adevarata “dictatura a majoritatii” indreptata impotriva magistratilor. In treacat fie zis, am remarcat ca, ulterior, si dvs. ati utilizat expresia respectiva, tot pentru a descrie atitudinea majoritatii parlamentare actuale fata de independenta Justitiei.

Revenind, insa, la chestiunea care m-a impins sa va scriu, trebuie sa precizez ca, pe 28 martie a.c., am fost audiat, conform legii, in fata Consiliului de onoare al ordinului Steaua Romaniei. Mai exact, din cei sapte membri alesi in 2013, m-au primit – pentru a da explicatii – doar doi. Ceilalti, mi s-a spus, urmau fie sa se reuneasca din nou, fie sa voteze prin email.

Am crezut ca e o chestiune de zile. Consilierul dvs. care se ocupa de decoratii si medalii mi-a explicat ca membrii Consiliului de onoare au la dispozitie 60 de zile pentru a se pronunta. Am asteptat. Acest termen a expirat pe 28 mai.

Au trecut de atunci alte 60 de zile. Am cautat sa aflu ce se petrece. Singurul lucru pe care am reusit sa-l smulg de la compartimentul administratiei dvs. prezidentiale este ca o decizie a fost luata si ca verdictul “se redacteaza”.

Folosesc ghilimele fiindca ma dau in vant dupa formulele impersonale, care ascund orice responsabilitati inviduale.

Stimate domnule presedinte, nu v-am cerut ajutorul atunci cand pesedistii, in frunte cu dna. Dancila, ca si simpatizantii lor de felul dlui. Tomoiala, m-au denigrat. Nu va cer nici acum asa ceva. Au vorbit altii despre acest episod: presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, un numar important de figuri publice de la noi – printre care Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu sau Mircea Cartarescu.

Au scris despre subiect gazete precum New York Times, Liberation, Politico. Multi, foarte multi cetateni romani mi-au aratat simpatia si trebuie sa va marturisesc ca le sunt recunoscator.

De la dvs. astept un singur lucru. Sper sa nu vi se para neinsemnat: mi-as dori ca structura institutionala pe care o pastoriti ca presedinte sa functioneze. Nu mi se pare normal ca un raspuns ce trebuie dat, conform dispozitiilor legale, in 60 de zile sa nu fie elaborat nici dupa 120.

Daca presedintia nu e in stare sa respecte legea, cine s-o faca? Va rog, de aceea, respectuos sa gasiti o persoana capabila sa dea raspuns la plangerea care mi-a afectat reputatia publica.

Sunt convins ca veti gasi printre colaboratorii dvs. pe cineva care sa poata asterne pe hartie: “vi s-a retras” sau, dupa caz, “nu vi s-a retras decoratia”. Va multumesc anticipat!

P.S. Nu v-am scris prin intermediul consilierului dvs. care se ocupa de afaceri europene, fiindca atunci cand i-am adresat solicitari care nu erau deloc personale si erau cu mult mai insemnate pentru statul roman, dansul n-a catadicsit nici macar sa confirme primirea mesajelor. Am renuntat si la solicitarea de a fi primit de dvs., deoarece am inceput un asemenea demers cerand sprijinul unui alt consilier, iar de atunci incoace a trecut aproape un an, fara sa primesc vreun semn.

Sper din tot sufletul ca aceste nefericite intamplari sa aiba drept cauza antipatii partizane. Cu alte cuvinte, m-as bucura sa aflu ca un cetatean oarecare nu pateste ce a patit un deputat european in relatia cu presedintia tarii in care a fost ales.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Despre ce vrei sa scriem?

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *