Secretarul american al apărării începe un turneu de o săptămână în Asia

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, începe luni un turneu de o săptămână în Asia, unde va discuta cu aliații SUA criza legată de înarmarea Coreei de Nord, transmite Reuters.

8bb3064e-07d9-4aaa-9344-5cb947fb4987

Luni, Mattis se va întâlni separat cu omologii săi din Japonia și Coreea de Sud, apoi va urma și o întrevedere în trei. Până miercuri, șeful Pentagonului va participa la o reuniune a miniștrilor apărării din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în Filipine. Programul său de săptămâna aceasta mai include și o vizită în Thailanda, urmată de o escală la Seul.

“Voi vorbi cu omologii mei; vom discuta despre criza de securitate din regiune, generată de provocările iresponsabile ale Coreei de Nord, precum și despre respectul nostru pentru valorile comune, cum ar fi suveranitatea și integritatea teritorială a statelor, libertatea de navigație în apele istoric internaționale și comerțul corect și reciproc”, a declarat Mattis reporterilor în zona portului liber Clark din Filipine.

Turneul în Asia al secretarului apărării precede cu doar câteva săptămâni prima vizită în acest continent a președintelui Statelor Unite, Donald Trump. Acesta s-a angajat recent într-un schimb de amenințări și insulte verbale cu liderul nord-coreean Kim Kong-Un. Mattis, ca și secretarul de stat Rex Tillerson, a avut o atitudine mai moderată, promovând eforturile diplomatice de detensionare a relațiilor cu Phenianul.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/23/secretarul-american-al-apararii-incepe-un-turneu-de-o-saptamana-in-asia-04-03-31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *