Șeful Mișcării Populare Olt, Marin Bobeș, un răzgândac cunoscut drept ”Senatorul Porcilor”| Investigații Romania Libera

Fostul senator PD Marin Bobes si-a tras camion de 100.000 de euro. Cu bani de la SAPARD. Scopul: sa care gunoiul de grajd. Insa agentia care gestioneaza banii europeni s-a facut ca nu vede unele nereguli: ferma animalelor din proprietatea demnitarului de la putere este in faliment. Mai mult, Bobes isi foloseste utilajul nu in scopul pentru care l-a luat si pentru care SAPARD-ul i-a acceptat finantarea. Acesta cara de fapt balast si pietris de pe santiere de constructie. Acest lucru suna a… deturnare de fonduri. De altfel, afacerea se afla in atentia Ministerului Agriculturii si poate face obiectul unei anchete pentru folosirea necorespunzatoare a banilor europeni.

La inceputul lunii februarie anul acesta, firma SC Serena 94 SA incheia un contract-cadru cu Agentia SAPARD pentru acordarea unui ajutor financiar nerambursabil. Societatea se afla in proprietatea senatorului PD de Olt Marin Bobes si este condusa de fiul acestuia, Constantin Bobes. Obiectul contractului: “Achizitia unui mijloc de transport specializat in vederea eficientizarii unei exploatatii agricole mixte in orasul Piatra Olt, sat Criva, judetul Olt”. Valoarea contractului: 328.865 RON, adica aproape 100.000 euro. Banii nerambursabili reprezentau 164.432 RON, adica jumatate din valoarea totala. Cu acesti bani senatorul si fiul sau achizitioneaza o basculanta Iveco de 24 tone, tip Cantoni.

Nici vorba de ferma agricola

Agentia SAPARD inchide ochii si semneaza contractul cu demnitarul PD.
Se face ca nu vede ca, de fapt, asa-zisa ferma de porci nu exista. Se vorbeste in hartii de “exploatatie agricola mixta”. Nici vorba de asa ceva. Este vorba de cateva grajduri care stau sa cada din satul Criva (orasul Piatra Olt), in care de abia isi duc “traiul” ceva aproape de 100 de porci. Asa-zisa ferma se afla in faliment. Firma proprietara nu detine nici o palma de pamant dincolo de gardurile ce imprejmuiesc cladirile. Primarul din Piatra Olt, Tudor Udrescu, ne-a declarat ca senatorul pusese mana ilegal pe un teren agricol de 9 ha din jurul complexului zootehnic. Dar in urma unui proces, primaria si-a recuperat pamantul. Totodata, edilul ne-a mai spus ca demnitarul PD nu a investit nici un ban in aceasta ferma de cand a achizitionat-o, adica din 1996. Ferma a fost cumparata de Bobes de la ISCIP, care reprezenta o asociatie intercooperatista.

Deturnare de fonduri

Basculanta achizitionata pe banii SAPARD pentru a cara rahatul de porc nu a fost folosita niciodata in acest scop. “Nu am vazut niciodata acest utilaj pe aici. Nu a fost inregistrat la noi la primarie, asa cum se face cu fiecare masina a societatilor comerciale pentru taxa de drum”, a precizat primarul. In schimb, dupa cum ne-au declarat surse din cadrul Primariei Slatina, basculanta este folosita de firma Serena 94 pentru a cara balast si pietris de la balastierele de la marginea orasului Slatina. Sursele citate ne-au spus ca utilajul este parcat tot timpul in curtea sediului din Slatina. Nicidecum la Piatra Olt. De fapt, constructiile reprezinta domeniul de activitate al firmei Serena 94. Senatorul Bobes detine mai multe camioane care sunt folosite pe santiere. Asa s-a folosit de banii SAPARD pentru a-si innoi parcul auto.

Mai toate afacerile, cu statul

Dupa ce a devenit senator, si-a trecut afacerile pe numele fiului sau, Constantin. De altfel, Bobes mai are si alte firme cu acelasi profil: constructiile, cum ar fi: Total Repcon SRL, Phydelfia SRL.
Mai toate afacerile lui Bobes sunt in domeniul constructiilor si sunt facute cu statul. Potrivit unor surse din cadrul prefecturii, Bobes si-a extins afacerile cu statul mai ales dupa ce a fost ales senator. Astfel, numai pe 2005 firma SC Serena 94 SA a castigat peste 100.000 de euro de pe urma calamitatilor de anul trecut de pe raza judetului Olt. Acesti bani i-a primit din fondul de interventie al Guvernului. Astfel, firma senatorului a incheiat contracte pentru repararea podului de pe drumul judetean 644 din dreptul localitatii Morunglav, pentru repararea podetelor din localitatile Optasi, Corbu si Icoana, pentru alte patru podete de pe drumul judetean Cungrea-Leleasca, pentru refacerea drumurilor comunale si satesti din Dobretu, Perieti si Strejesti. Serena 94 a incheiat contracte in valoare de peste 350 milioane lei de la Consiliul Judetean Olt pentru lucrari de pietruire si intretinere de drumuri judetene.

Frate cu PSD

Bobes a castigat bani frumosi si din inchirierea unor utilaje Directiei Apelor Olt pentru lucrari de amenajare si indiguire.
Marin Bobes este si un apropiat al PSD. El lucreaza foarte bine in echipa cu senatorul pesedist Ion Toma, si acesta de meserie constructor. Dupa cum ne-a declarat primarul din Piatra Olt, cei doi si-au impartit intre 2001-2003 lucrarile de constructie de blocuri ANL in acest oras. Un bloc – Bobes, un bloc – Toma. In urma contractului incheiat cu ANL, in virtutea bunelor relatii cu PSD in perioada guvernarii Nastase, Bobes a incasat 30 miliarde de lei. Potrivit unor surse din cadrul Primariei Slatina, cei doi s-au inteles sa puna mana si pe o serie de contracte derulate de consiliul local. Primaria a obtinut un imprumut de 200 milioane euro pentru modernizarea orasului Slatina. “Aici este bataia pestelui. Este vorba de bani care nu au culoare politica”, ne-au spus sursele citate. Nu am reusit sa stam de vorba cu senatorul PD, desi l-am sunat de mai multe ori si chiar i-am trimis un mesaj ca dorim sa avem un punct de vedere al sau. In schimb, fiul sau, Constantin Bobes, a declarat unui ziar local ca a achizitionat camionul “pentru dezvoltarea si eficientizarea societatii, pentru transport de cereale, furaje si gunoi de grajd pentru fertilizarea celor 60 ha pe care societatea le are in proprietate la Mamura”. Insa Bobes-fiul a uitat sa precizeze faptul ca in contractul cu SAPARD scrie clar: “Eficientizarea unei exploatatii mixte in oras Piatra Olt, sat Criva”!

Sursă: Senatorul porcilor | Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *