Semnal de alarma al Consiliului Investitorilor Straini: Increderea intreprinzatorilor in economia romaneasca a scazut la jumatate

Un sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Straini indica faptul ca doar in ultime sase luni increderea membrilor sai in economia romaneasca a scazut cu 54%. Rezultatele studiului numit Business Sentiment Index indica si faptul ca sansele Romaniei de a atrage investitii straine majore sunt, in acest moment, foarte reduse.

Redam integral concluziile la care a ajuns Consiliul Investitorilor Straini, potrivit unui comunicat postat de organizatie pe siteul propriu:

Peste 70% dintre respondentii care au luat parte la realizarea Business Sentiment Index au spus ca in ultimele 6 luni (perioada de referinta) li s-a diminuat increderea in mediul autohton de afaceri si considera ca acesta s-a deteriorat.

Aceste cifre nu sunt de bun augur pentru Guvern, in conditiile in care printre prioritatile acestuia se numara cresterea nivelului investitiilor straine in economia romaneasca, obiectiv greu de atins in aceste conditii.

FIC Business Sentiment Index demonstreaza ca exista mai multe constrangeri structurale care impiedica realizarea de noi investitii. Astfel, dintre respondenti:

  • 68% cred ca forta de munca disponibila nu e suficient de competitiva, in comparatie cu cea din alte tari din regiune;
  • 85% considera ca sistemul fiscal este necompetitiv, fapt pe care il punem in deosebi pe seama modificarilor aduse Codului Fiscal si a lipsei modernizarii administratiei fiscale;
  • 96% intampina dificultati din cauza legislatiei neclare si in permanenta schimbare;
  • 92% au caracterizat infrastructura existenta ca fiind necompetitiva, ceea ce nu mai surpinde pe nimeni;
  • 100% au declarat ca birocratia din Romania este impovaratoare in comparatie cea din alte state din Europa in care au afaceri. Deasemenea, toti respondentii s-au plans plans de lipsa de transparenta si de inconsistenta politicilor publice.

Investitiile straine au atins un nivel de 4,5 miliarde de euro in 2017, in usoara crestere comparativ cu anii 2016 si 2015, dar reprezentand doar jumatate din volumul inregistrat in 2007-2008, inainte de criza. Mare parte dintre aceste investitii au fost realizate de intreprinzatorii deja prezenti pe piata locala, care s-au adaptat la cresterile inregistrate de economia locala, de cea europeana si de cea globala.

Oricum, Romania are nevoie de noi investitori, in afara celor pe care i-a atras deja, pentru a aduce mai mult capital si mai multa tehnologie pe piata. O analiza recenta a Bancii Mondiale a aratat ca investitiile straine atrase de Romania in 2016 reprezentau doar 2,8% din Produsul Intern Brut (PIB), in vreme ce in Europa de Est media era de 8% pentru aceeasi perioada. Rezultatele indica faptul ca investitiile straine atrase de Romania sunt mici si in comparatie cu anii din urma, dar si in comparatie cu statele din jur.

Mesajul Consiliului Investitorilor Straini pentru cei care creaza politicile publice este ca – atata vreme cat perceptia investitorilor deja prezenti in Romania asupra mediului de afaceri este negativa – sansele de atragere de noi investitii semnificative raman reduse. Dat fiind prezentul nivel de incredere, e putin probabil ca Romania sa atraga noi investitii in domenii in care rata somajului se mentine ridicata si in sectoare cheie cum ar fi cel al livrarii de utilitati sau in cel al parteneriatelor public-private pe care Guvernul vrea sa le dezvolte.

2017 a fost marcat de o revolutie fiscala careia membrii mediului de afaceri i s-au opus aproape in unanimitate si pe care continua sa nu o inteleaga. In paralel, s-au dus discutii energofage provind reforma sistemului judiciar fara a se lua in considerare nevoile mediului de afaceri.

Companiile s-au pronuntat de mai multi ani in favoarea crearii unor instante specializate in domeniul comercial si fiscal si in favoarea cresterii numarului de judecatori care sa permita grabirea luarii deciziilor judiciare. Aceste chestiuni n-au figurat niciodata pe agenda celor care fac politicile publice.

In concluzie, pe termen scurt, datele arata bine si o parte semnificativa a membrilor Consiliului Investitorilor Straini se asteapta la o crestere a afacerilor, in 2018. Chiar si asa, investiile pe termen mediul si lung, absolut necesare in vederea cresterii sustenabile, nu se vor materializa decat in cazul in care se va imbunatati perceptia investitorilor deja prezenti in Romania asupra politicilor publice.

Consiliului Investitorilor Straini realizeaza la fiecare sase luni un astfel de studiu in randul membrilor sai. Acestia au raportat, in 2016, o cifra de afaceri de 187 de miliarde de lei si care au pe statele de plata aproximativ 200.000 de oameni.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *