Senat: Propunerea legislativă pentru completarea Legii de organizare și funcționare a AGERPRES, marți, pe ordinea de zi a plenului

Senatul ar putea dezbate și vota, marți, propunerea legislativă pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a Raportului anual de activitate al instituției.

9ec533d0-7f97-4a3d-bd4e-5802281bde7b

Actul normativ este înscris pe ordinea de zi a plenului de marți.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorii PSD Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Crețu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu și Liviu-Lucian Mazilu.

În expunerea de motive a actului normativ, inițiatorii susțin că directorul general al AGERPRES ”se bucură de o imunitate totală în interiorul mandatului său”, adăugând că, dintre ”instituțiile publice de cultură aflate sub control parlamentar, Agenția Națională de Presă este singura în cazul căreia Parlamentul nu are niciun instrument de acțiune în cazul în care constată un management neperformant”.

Comisia pentru cultură a Senatului a dat, pe 11 octombrie, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative.

“Am mers pe propunerea colegilor din comisie ca și în cazul Agenției Naționale de Presă să mergem pe criterii care există deja la Televiziunea Română și la radioul public. Atunci când lucrurile par să nu se îndrepte în direcția bună acolo, Parlamentul se poate uita pe raport și poate lua o decizie în privința directorului general”, a declarat președintele comisiei, Radu Cosmin Preda, la finalul ședinței.

Prezent la lucrările comisiei, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a arătat că nu susține această modificare legislativă.

“Nu susținem această modificare legislativă. Considerăm că, în acest moment, nivelul de control exercitat asupra Agenției Naționale de Presă AGERPRES este mai mult decât suficient. Vorbim de o instituție de presă și alăturarea celor două noțiuni — de control și de presă — nu considerăm că este foarte benefică nici dezvoltării presei, nici libertății de exprimare la modul general”, a subliniat el.

De asemenea, Giboi a subliniat că sunt foarte multe aspecte privind legea AGERPRES care trebuie discutate și îmbunătățite, “aduse în 2017, nu trimise înapoi în 1990”.

La rândul său, președintele Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, a susținut punctul de vedere al directorului general al AGERPRES.

“Nicio schimbare de majoritate politică nu ar trebui să influențeze conducerea unei agenții naționale de presă, agenție care este cea mai mare din România, o agenție care are o tradiție pe care o cunoașteți cu toții. Este frustrant în primul rând pentru jurnaliștii din Agenția Națională de Presă AGERPRES să existe o presiune politică la fiecare alegere sau la fiecare schimbare de coaliție politică”, a afirmat Godinac.

Sindicatele europene de profil au solicitat Parlamentului și Guvernului României depolitizarea serviciului public de radio, retragerea proiectului de lege care modifică Legea de funcționare a AGERPRES, inițiată de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, deblocarea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă din domeniul cultură și mass-media și renunțarea de către Ministerul Culturii la intenția de divizare a acestui sector.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind — SRJ MediaSind — reprezentanții UNI Europa Media, Entertainment & Arts au dezbătut, în cadrul Adunării Generale ce a avut loc în perioada 14-16 octombrie, la Bruxelles, o serie de probleme din domeniu, precum politizarea instituțiilor publice de media, modul de funcționare a dialogului social, media pluralismul, condițiile de muncă, retribuirea corectă a angajaților și fake news.

Totodată, directorul Agenției Naționale de Presă a transmis o scrisoare deschisă ambasadorilor acreditați la București în care și-a subliniat disponibilitatea către o dezbatere decentă pe subiectul evoluției AGERPRES, “bazată pe criterii profesionale, obiective, nu pe criterii politice” precizând că își menține angajamentul față de misiunea de a proteja adevărul și de a oferi informații publice de calitate.

Subiectul a fost preluat și de instituții media de prestigiu precum New York Times, Washington Post, Euronews sau Fox News.

ActiveWatch apreciază că modificările propuse la legea de funcționare AGERPRES riscă să alinieze agenția națională de presă “în galeria de instituții controlabile” și atrage atenția asupra faptului că la dezbaterile de miercuri, de la Comisia pentru cultură și media din Senat, societatea civilă a fost prezentă, dar ignorată “cu desăvârșire”.

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) subliniază că AGERPRES, Serviciul Român de Radiodifuziune și Televiziunea Română sunt instituții profesionale, nu politice, iar “intenția îngrijorătoare de a le acapara politic” ar înscrie România “pe o listă rușinoasă de regimuri iliberale”.

“Actualul ministrul al Culturii dorește transformarea instituțiilor publice de media în biroul de presă al statului. Printr-un proiect de lege inițiat de domnul Lucian Romașcanu se dorește modificarea procedurii de numire și demitere a directorului general al AGERPRES fără criterii profesionale care ar putea sta la baza votului împotriva raportului de activitate. Astfel, conducerea agenției naționale de presă ar urma să fie controlată politic direct”, se arată într-un comunicat transmis de PACT.

Pe 12 octombrie, ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, afirma, într-un comunicat de presă, că își dorește ca AGERPRES, împreună cu TVR și SRR, să reprezinte “organisme profesioniste de comunicare ale statului român, egale unele cu altele și cu o subordonare politică cât mai redusă”.

Ulterior, el a declarat că a avut, în calitate de președinte al Comisiei de specialitate din Senat, “toată deschiderea” față de directorul AGERPRES, Alexandru Giboi, și că l-a rugat pe acesta, la un moment dat, să se gândească la o “restructurare” a instituției de presă.

“Vă spun sincer că am avut toată deschiderea față de domnul Giboi din poziția mea de președinte al Comisiei de Cultură în Senat, ne-am și întâlnit de câteva ori, l-am rugat să se gândească și dumnealui la o restructurare a AGERPRES-ului, pentru că e firesc că trebuie făcut ceva acolo”, a spus ministrul, pe 18 octombrie, într-un interviu acordat DC News.

Acesta a susținut că este sunat ”de ambasadele străine” și întrebat despre subiectul politizării presei din România.

“Nu se poate să fii inamovibil și nu înțeleg și mă sună ambasade, mă sună cancelarii. ‘Domne, ce faceți? Politizați presa?’ ‘Nu, nu e presa. E AGERPRES și nu o politizăm, ci încercăm, până schimbăm legile toate, și 41 și a AGERPRES, să găsim o cale de principiu — că n-are nimeni, nimic cu domnul Giboi — că cine este director pus de stat să poată fi și demis”, a declarat ministrul Romașcanu, pe 20 octombrie, la Adevărul live.

Directorul General AGERPRES, Alexandru Giboi, i-a răspuns răspuns, în aceeași zi, 20 octombrie, ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, printr-o scrisoare deschisă.

“Constat, cu dezamăgire, dar și cu îngrijorare, că, din păcate, încercați să păreți de neoprit în tentativa dumneavoastră de a subordona politic presa publică din România. (…) Discuția nu este despre mine, Alexandru Giboi, momentan director al AGERPRES. Oricât ați încerca dumneavoastră să imprimați o miză personală a mea, veți eșua. Miză personală nu există, pentru că mandatul meu expiră în câteva luni. Miza mea este aceea a principiilor libertății presei publice din România și îmi permit să nu renunț la asta. Și nu, chiar nu îmi place să mi se spună ‘secretar de stat’. Vă rog public să încetați cu aluzia aceasta copilărească. Aș prefera un dialog bazat pe argumente solide. La fel cum aș prefera să vorbiți despre criterii profesionale obiective, nu despre un vot politic care să decidă ce este ‘reușită’ și ce este ‘eșec'”, se arată în scrisoare.

Totodată, Directorul General AGERPRES, Alexandru Giboi, i-a adresat, luni, președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, o scrisoare în care arată că adoptarea proiectului de lege “ar reprezenta un mare pas înapoi în ceea ce privește principiul democratic al libertății presei”.

“Având în vedere contextul pozitiv în care se regăsește acum agenția națională de presă, consider că adoptarea legii care permite demiterea directorului general al AGERPRES, fără apel la niciun criteriu profesional și fără a se lua în discuție criterii obiective de evaluare a activității agenției, ar reprezenta un mare pas înapoi în ceea ce privește principiul democratic al libertății presei. Atât eu, cât și colegii mei, precum și organizațiile profesionale și sindicale de profil, naționale și internaționale (FAIR-MediaSind, Federația Europeana a Jurnaliștilor, Alianța Europeană a Agențiilor de Presă, ActiveWatch, Consiliul Europei), ne dorim o agenție națională de presă puternică, stabilă și independentă, care să evolueze constant în sensul deja asumat al îmbunătățirii constante a calității informării publice”, se menționează în documentul citat.

AGERPRES/(AS — autor: Livia Popescu, editor: Cătălin Alexandru)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/24/senat-propunerea-legislativa-pentru-completarea-legii-de-organizare-si-functionare-a-agerpres-marti-pe-ordinea-de-zi-a-plenului-06-06-42

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *