Siamezele ‘Las Esmeraldas’ din Guatemala, separate cu succes după o operație de 15 ore

Operația chirugicală de separare a siamezelor lipite în dreptul abdomenului și cunoscute drept ‘Las Esmeraldas’ a fost realizată cu succes la Spitalul Roosevelt, unul dintre cele mai importante din Guatemala, potrivit directorului său interimar, Marco Antonio Barrientos citat marți de EFE.

bca1b6f8-891d-46f5-a584-2fe7e572836b

“Expectativa de viață este enormă. Credem că se vor recupera foarte bine”, a declarat la conferința de presă medicul după operația de 15 ore pentru a separa cele două fetițe de două luni și jumătate, botezate de presă ‘Las Esmeraldas’.

Fetițele, după reconstrucția peretelui abdominal și a organelor, au fost transferate la terapia intensivă a centrului.

Prima fază a operației a început la 05:00 ora locală (11:00 GMT), când au fost transportate de la incubator în blocul operator de pediatrie al centrului unde au fost sedate pentru a li se pregăti arterele și venele.

A doua fază de separare, care a constat în sterilizarea corpului și prima abordare chirugicală a părții superioare a toracelui, a început la 10:35 ora locală (16:35 GMT). În această fază, medicii au descoperit că în afară de ficat, cum știau deja, cele două erau unite și la nivelul intestinului gros.

În jurul orei locale 16:50 (22:50 GMT) fetițele au fost separate la nivelul ficatului, a precizat doctorul Barrientos, și au fost plasate într-un incubator timp de 4 ore. Barrientos a prezentat cu mândrie echipa de 62 de persoane care au participat la operație.

Siamezele s-au născut la 10 august la Spitalul Jalapa din estul țării, unite în zona toracelui (toracopage), dar având organe separate, cu excepția ficatului și a intestinului gros.

AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres

https://www.agerpres.ro/sanatate/2017/10/24/siamezele-las-esmeraldas-din-guatemala-separate-cu-succes-dupa-o-operatie-de-15-ore-11-33-56

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *