Sibiu: Filmul “Baloane de curcubeu” respins de cenzura comunistă în 1982, lansat după 35 de ani la Festivalul ASTRA

Filmul “Baloane de curcubeu” va fi lansat vineri seară, după 35 de ani, la Sala Thalia, în cadrul Festivalului ASTRA Film, în prezența regizorului Iosif Demian și a echipei de producție, Dorel Vișan, Magda Catone și Erika Jozsa, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

1d45849a-c4b1-402c-bc91-9660e5eda80b

Sursa foto: astrafilm.ro

După proiecția programată la ora 19,00, publicul va avea ocazia, într-o discuție moderată de Cristi Puiu, să afle detaliile din spatele camerei, istoria filmului și a cenzurii comuniste.

“Lansarea acestui film cu un destin nefast continuă direcția consacrată a festivalului, de a descoperi și a prezenta publicului cinefil mari capodopere ale cinematografiei românești, uitate din diverse motive, mai ales pe cele nedreptățite de regimul comunist. De asemenea, abordarea realității prin mijloacele cinemaului documentar rămâne o preocupare a Astra Film Festival”, a declarat Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival

Povestea unui haios președinte de CAP dintr-un sat oarecare de pe malul Dunării, captiv între ambiția unui CAP de succes și iubirea pentru o tânără femeie, face subiectul acestui film burlesc. Părăsit de proaspăta nevastă pentru un fost pușcăriaș, la două zile după nuntă, conștiinciosul președinte de CAP este preocupat de problema iubirii lui neîmpărtășite, care va cuprinde tot satul.

Filmul prezintă realitatea absurdă și necosmetizată ideologic a vieții rurale românești a anului 1982, iar acest aspect nu a fost pe placul oficialităților, care l-au supus la 18 ședințe de cenzură și l-au sărăcit de o serie de scene importante. Sub presiunea regimului, Iosif Demian a părăsit țara, stabilindu-se în Australia în 1985. Revenit după Revoluție, regizorul are plăcuta surpriză de a descoperi o copie a filmului, pe care l-a crezut dispărut pentru totdeauna. După abuzul cenzorilor comuniști, aproape pierdut în crepusculul timpului vreme de 35 de ani, comedia ‘Baloane de curcubeu’ a fost recondiționat și va fi lansat în cadrul ASTRA Film Festival.

AGERPRES / (AS — autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frățilă)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/20/sibiu-filmul-baloane-de-curcubeu-respins-de-cenzura-comunista-in-1982-lansat-dupa-35-de-ani-la-festivalul-astra-18-36-00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *