Sindicalistii din penitenciare vor refuza sa mai intre in serviciu, daca vor fi in continuare ignorati de Toader. Calendarul protestelor

Sindicalistii din penitenciare ameninta ca vor refuza sa mai intre in serviciu.

Pe langa demisia ministrului Tudorel Toader, ei cer, printre altele, conditii de lucru mai bune, eliminarea discriminarilor salariale si elaborarea Statutului politistului de penitenciare, amenintand cu organizarea unei greve japoneze in 10 august, precum si cu organizarea unui miting si a unui mars de protest in 3 octombrie.

In final, din octombrie, forma de protest va fi refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.

Cum s-a ajuns aici?

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu, a declarat pentru Ziare.com ca s-a ajuns in aceasta situatie dupa ce timp de un an de zile oficialii din Ministerul Justitiei le-ar fi ignorat solicitarile.

“Solicitarile sunt aceleasi din august 2017. Erau mai multe chiar, am lasat doar sapte cele mai importante si mai urgente”, a explicat Sorin Dumitrascu.

“Am ajuns in aceasta situatie dupa ce un an de zile am incercat un dialog, un an de zile am propus solutii si am criticat Ministerul Justitiei”, a explicat liderul sidical.

Calendarul protestelor

FSANP a anuntat luni dimineata printr-un comunicat calendarul actiunilor de protest “impotriva indolentei si incompetentei ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si a lipsei de implicare a Guvernului Romaniei in solutionarea problemelor personalului din penitenciare”.

Ei prezinta lista de revendicari, precum si promisiunile facute de ministrul Toader:

Conditii de lucru mai bune – “ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate.”

Plata orelor suplimentare restante – “in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la Penitenciarul Vaslui ca acestea vor fi platite si nu s-a tinut de cuvant.”

Stoparea imputernicirilor ilegale – “cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general Marian Dobrica se afla de mai bine de 2 luni in aceasta situatie.”

Eliminarea discriminarilor salariale – “cerem aplicarea legii cadru a salarizarii si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018.”

Aprobarea Statutului politistului de penitenciare – “cerem Ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise prin fortarea procedurii de avizare la Parlament.”

Incetarea abuzului asupra pensionarilor – “cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor.”

Plata integrala a orelor suplimentare curente – “cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.”

Calendarul actiunilor

Calendarul actiunilor de protest include petitii, refuz de efectuare a orelor suplimentare, proteste in strada, pichetari, actiuni in justitie si plangeri penale.

1-10 august – vor fi notificate conducerile penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, vor adresa solicitari de plata a orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal in procedura de recuperare pe cale judiciara a acestora si vor formula plangeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre in numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor si dispozitiilor ilegale in materia platii orelor suplimentare si a imputernicirilor.

6 august – vor cere audiente la directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor si ministrului Justitiei, Tudorel Toader, intr-o ultima incercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicarilor.

10 august – este programata o greva japoneza.

19 august – este organizata greva prin exces de zel la accesul in penitenciare si la alte activitati care, desi nu afecteaza drepturile detinutilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.

27 august-27 septembrie – va avea loc pichetarea penitenciarelor de catre 50 – 100 de angajati in uniforma.

1-10 septembrie 2018 – va avea loc depunerea unor actiuni in instanta si a unor plangeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.

3 octombrie – este anuntat un miting in uniforma la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii.

Octombrie – forma de protest va fi refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.

“Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor precizeaza de asemenea ca solicita, pe langa rezolvarea revendicarilor, si demiterea ministrului Justitiei pentru incomptetenta si actiuni ilegale”, isi incheie sindicalistii comunicatul.

I.S.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *