Siria: 14 morți în explozia unor mine lăsate de gruparea Stat Islamic, la Raqqa

Un număr de 14 oameni au fost uciși în explozia unor mine lăsate de gruparea Stat Islamic între ruinele orașului Raqqa după ce acesta a fost recucerit în urmă cu o săptămână, a indicat marți un purtător de cuvânt citat de AFP.

a8be0606-357e-45af-8884-18b1ffa5fd2d

“La finalul săptămânii trecute, nouă civili au fost uciși”, a declarat, pentru AFP, Mustefa Bali, purtător de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene (FDS), o alianță kurdo-arabă care i-a alungat pe jihadiști din fostul lor bastion din Siria.

FDS, susținute de coaliția internațională condusă de Washington, au interzis accesul în Raqqa, devastată după lupte, locuitorilor care vor să se reîntoarcă la casele lor. Dar, potrivit lui Bali, “din nefericire unii civili reușesc să se strecoare înăuntru”.

El nu a precizat câte explozii au provocat moartea celor nouă persoane revenite în oraș pentru a evalua pagubele produse.

Raqqa, localitate considerată timp de trei ani “capitala” SI în Siria, a fost eliberată de sub ocupația jihadiștilor pe 17 octombrie, după o operațiune de peste patru luni.

Combatanții SI au plasat aproape peste tot în oraș, inclusiv în case, dispozitive explozive capcană.

Bali a indicat că operațiunile de deminare au început oficial marți și că cinci alte persoane au fost ucise în acest proces, “trei luptători ai FDS și doi tehnicieni”.

Națiunile Unite și-au exprimat marți îngrijorarea pentru persoanele care au fost nevoite să fugă din oraș și dintre care unele ar putea încerca să revină rapid din cauza condițiilor precare în care trăiesc în taberele de refugiați.

“ONU este îngrijorată de securitatea și protecția civililor care riscă să fie răniți sau uciși de minele neexplodate” din Raqqa, a indicat, într-un comunicat, Biroul ONU pentru coordonarea problemelor umanitare.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/24/siria-14-morti-in-explozia-unor-mine-lasate-de-gruparea-stat-islamic-la-raqqa-22-11-14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *