SLATINA-CRAIOVA. ATUNCI ȘI ACUM

Sunt ani. Mulți ani de când în fruntea PSD-ului oltean (și vechi PDSR) trona impunător, cu braț de fier și vână de psd-ist, Marin Diaconescu. Lege permisivă la vremea aceea, Marin Diaconescu a fost și prefect al județului. Tăia, spânzura și împărțea în virtutea puterii pe care o avea. Cei care îşi amintesc anii 2000 nu pot uita cu siguranţă acele vremuri când teama era omniprezentă şi doar puţini îndrăzneau să înfrunte intemperiile politice.

Marin Diaconescu își trăgea seva din puterea partidului-colos al acelei vremi, fiind singurul prefect din județ și unul dintre puținii din țară care și-a dus la capăt două mandate de prefect fără a fi demis. Nu l-au speriat sau intimidat nici opozanții băsiști, nici celebrele țepe plantate la ceas de noapte de rebelul democrat Vâlcov și prietenii lui în fața instituției de la cârma căreia conducea județul.

Vâlcov, prietenii și… țepele (sursa fb).
Gigel Știrbu lângă țepele lui Vâlcov

La fel ca majoritatea judetelor care gemeau sub autoritatea partidului, Oltul era, ca și Doljul astăzi, un bastion roșu. Atât de roșu încât celebrele mitinguri psd-iste înroșeau, la propriu, Slatina. Pentru că acolo sus, la București, trebuia păstrat și dovedit prestigiul unui județ de frunte în cronica unui regim totalitar. Îmi amintesc și acum teama și teroarea care stăpâneau instituțiile la sunetul goarnei psd-iste și făceau deliciul nostru, al jurnaliștilor. Oamenii erau forțați să participe, volens-nolens, sub condică de participare. Nu conta nimic: nici ora, nici dorința, nici simpatia. Doar prezența. Se mergea până într-acolo încât oamenii erau scoși din birouri, încolonați și trimiși la miting sub garanția genților încuiate în instituție. Le recuperau o dată ce mitingul se termina.

Astăzi, la 15 ani depărtare, istoria pare că se repetă.

Cu un tupeu ieșit din comun, Rareș Bogdan si PNL-ul lui Orban și-au permis să pună stăpânire, chiar și pentru câteva ore, pe Craiova. Au îndraznit să sfideze titlul închipuit de proprietate pe care Olguța Vasilescu și Claudiu Manda și l-au atribuit asupra Băniei și au facut un miting. Acolo, în inima Olteniei.

Sursa fb

Gustul dulce al speranței strigată atunci de miile de participanți a prins iute iz de rânced. Astăzi, Craiova vede din nou cine îi este stăpân. Cu același bici vechi de 15 ani care a șfichiuit odata și spinarea Slatinei, craiovenii sunt încolonați și scoși în stradă. Siliți. Amenințați. Pentru că Orban și ai lui trebuie să vadă cine este Olguța și ai ei. Ai ei 40 000, din pământ, din iarbă verde și de unde s-o mai putea.

„Soția mea a fost sunată aseară de director. I-a spus că e obligatoriu să vină în alb la serviciu și să meargă la miting. Ce să facă? Ăștia pot să o dea afară și rămânem pe drumuri. Așa e peste tot. Cel mai rău e să bagi frica în oameni”.

Au blocat tot orașul pentru mitingul „cămășilor albe” PSD și au închis zona de centru de la primele ore ale dimineții. Fără drept de apel, fără drept de protest, fără drept de revoltă.

Îmi imaginez ce sentiment de putere are Olguța Vasilescu când are astfel centrul Craiovei doar pentru ea. Îmi imaginez ce  sentimente de frustrare trăiesc craiovenii. Și îmi amintesc Slatina mitingurilor PSD-iste și a genților încuiate în birouri…

. Citeste in continuare noutati de la Geta Boata in ziarul Editie-Speciala
Sursa/Editie-speciala.ro/
Geta Boata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *