SLATINA VS. CLUJ. VIZIUNE DE PRIMAR.

Slatina și Cluj. Două municipii reședință de județ. Ce le diferențiază? Foarte multe: de la zona geografică, întindere, populație și mentalitate până la preocupări, priorități și investiții edilitare. Este foarte adevărat că Slatina anilor post 2000 este mult departe de ceea ce a fost Slatina anterior anilor 2000. Și este foarte adevărat că transformările îndraznețe ale Slatinei, cu sau fără beneficii frauduloase, se datorează unei minți la fel de îndrăznețe care a reușit în două mandate și câteva luni „să pună Slatina pe harta României”. Fără loc de comentarii. Să nu fim ipocriți! Și Slatina a putut atunci, cu diferențele de rigoare (!), să poată fi comparată cu un oraș precum Clujul.

Însă acum ne raportăm la prezent. Și prezentul se cramponează sau se conturează în funcție de imaginația bogată a administrației locale actuale. Fie ea a Slatinei sau a Clujului. Așa încât la Slatina, în timp ce mintea edililor pune la bătaie pe bani mulți (și apoi în practică) idei fără un scop logic, la Cluj se construiește cu cap. Inteligent.

La Slatina se construiesc acum gări în mijlocul
orașului, fără nicio utilitate civică, fără un aspect estetic acceptabil în
decorul urban, dotate cu sisteme de încălzire (degivrare) care au dat chix la
prima dare în folosință și care nu-și justifică nicicum utilitatea. Cu
siguranță nici banii. Poate doar dacă n-or fi existat solicitări de la
cetățenii care stau prost cu circulația sângelui aflați la plimbare iarna. Că
frigul de la picioare te ia. Și când te ia, fuga pe peronul din centru.

La Slatina se reface o Esplanadă pentru că este mai
ușor să refaci decât să repari. Bani să fie. Și contracte pe măsură.

În schimb, mintea ardeleană a unui primar fost premier născocește un alt fel de idei. Unele mai… aproape de sufletul omului și de nevoile lui. De exemplu, s-a gândit el Boc, Emil Boc, cum ar fi dacă părinții copiilor bolnavi de cancer internați în Institutul Oncologic clujean ar avea unde să stea gratis o perioadă, pe cheltuiala Primăriei. Și s-a gândit să construiască o casă în proximitatea spitalului care să ofere găzduire gratuită părinţilor pe perioada efectuării tratamentului copiilor.

Centrul va fi destinat cazării gratuite şi temporare a familiilor ai căror copii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se află sub tratament oncologic la Institutul Oncologic, va asigura un minimum de 10 camere cu potenţial locuibil într 2 şi 5 persoane, dotate cu baie proprie, 1-2 camere accesibilizate pentru copii cu dizabilitate motorize, spaţii comune – bucătărie, salon, spaţiu de joacă pentru copii, bibliotecă, cameră pentru spălat şi uscat haine astfel încât să asigure un minim de confort pe întreaga durată a cazării, precum şi condiţii optime de igienă”.

Altă Mărie, cu totul altă pălărie. Alt primar, cu totul altă viziune.

Acuma, n-om fi având noi un Institut Oncologic în Slatina. Dar avem oameni. Cu nevoi, cu lipsuri, cu necazuri, cu dorințe și speranțe… Oameni care n-au nevoie de peroane degivrate, tunele pergolate, bile pe trotuare și mai știm noi ce alte trăznăi. Și mai avem și un primar. Mai înalt, mai robust, mai tânăr și mai… oltean decât cel al Clujului. Și cam atât!

. Citeste in continuare noutati de la Geta Boata in ziarul Editie-Speciala
Sursa/Editie-speciala.ro/
Geta Boata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *