Soluții smart pentru combaterea risipei alimentare. Parteneriat Schneider Electric și Microsoft pentru o aplicație de trasabilitate în industria alimentară și a băuturilor

Trasabilitatea produselor pe tot parcursul lanțului de distribuție devine o provocare majoră pentru companiile din industria alimentară și a băuturilor. Pornind de la această realitate, Schneider Electric a dezvoltat un nou instrument de trasabilitate completă, pentru a monitoriza produsele pe parcursul întregului lanț de aprovizionare din fabrici. 

Parteneriat Schneider Electric și Microsoft pentru o aplicație de trasabilitate în industria alimentară și a băuturilor

Trasabilitatea: o provocare majoră pentru producătorii din domeniul industriei alimentare și a băuturilor

Confruntați cu o complexitate din ce în ce mai mare a lanțurilor de aprovizionare, cu reglementări tot mai stricte și clienți tot mai exigenți, producătorii de alimente și băuturi fac din trasabilitatea produsului o prioritate. Miza este mare și implică reputația brand-ului, conformarea la reglementări, avantaje competitive și costuri.

Un raport Allianz Global Corporate & Specialty, publicat la finalul anului 2017, estimează că polițele de asigurare în cazul retragerii unui produs de pe piață ajung la o medie de 9,5 milioane de dolari, industria alimentară și a băuturilor fiind cel mai grav afectată, după cea auto. Trasabilitatea în domeniul alimentar și al băuturilor poate fi dificil de realizat, având în vedere numărul mare de entități implicate în lanțul de producție: producători, furnizori, distribuitori, transportatori.

Pașaport electronic pentru fiecare produs

Cu aplicația „End to End Traceability”, dezvoltată de Schneider Electric, companiile pot construi un pașaport electronic pentru fiecare produs, pentru o automatizare completă.  De exemplu, prin folosirea IoT se poate menține temperatura rece necesară pe toată durată lanțului de distribuție”, a declarat Benjamin Jude, Food & Beverage Segment Solution Architect la Schneider Electric.

Îmbinarea cunoștințelor Schneider Electric în domeniul industrial cu cele ale Microsoft în domeniul blockchain

„End to End Traceability” încorporează tehnologiile de ultimă generație Schneider Electric, inclusiv senzorii de șoc/umiditate și un sistem „click-to-cloud” pentru raportarea securizată a informațiilor de la obiectele și senzorii conectați. Pentru a gestiona eficient informația din aceste surse diferite, Schneider Electric folosește platforma cloud Azure de la Microsoft și experiența partenerului său în ceea ce privește tehnologia blockchain.

Blockchain este o tehnologie digitală care le permite tuturor membrilor unui ecosistem să distribuie un adevăr comun și unic în cadrul tuturor interacțiunilor. Adevărul respectiv este complet transparent pentru toată lumea, iar fiecare poate contribui la generarea și stocarea sa. Acest lucru creează încredere între membri”, a explicat Thomas Conté, cloud engineer & blockchain evangelist la Microsoft.

Microsoft s-a asociat cu Schneider Electric pentru a selecta cea mai potrivită tehnologie blockchain și a construi foarte rapid un PoC folosind serviciul Azure Blockchain.

Contractele inteligente valorifică adevărul distribuit către toate părțile implicate pentru a executa automat sarcini cum ar fi plățile sau retragerea produselor și îmbunătățesc colaborarea”, a adăugat Thomas Conté.

Vor fi executate automat termenii și condițiile agreate ale serviciului (timpi de livrare, nivel de temperatură/umiditate etc). Fiecare citire telemetrică este arhivată în siguranță în blockchain și distribuită către toți membrii pentru a asigura trasabilitatea. Protocolul blockchain folosit (Ethereum) și guvernanța vizată (consortium blockchain) asigură derularea unui proiect cu un consum foarte mic de energie.

Comentarii

comentarii

Citeste in continuare mai multe noutati de la: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *