Sondaj: Șase din zece șoferi vorbesc la mobil în timp ce conduc, fără a utiliza dispozitive handsfree

Șase din zece șoferi români vorbesc la telefonul mobil în timp ce se află la volan, fără a utiliza dispozitive handfree, în timp ce aproape trei sferturi dintre pietoni traversează neregulamentar strada cel puțin ocazional, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat în mediul online, prin intermediul unei platforme dedicată campaniei naționale de siguranță și prevenție rutieră “Fii treaz la volan !”.

cb9192f2-1574-4ea4-858f-bc662c241e22

Conform datelor centralizate de la cei peste 8.000 de respondenți, circa 40% dintre șoferii din România trimit mesaje text atunci când se află la volan. din care 21% cu frecvență rară și 4% aproape la fiecare călătorie cu autovehiculul.

Totodată, unul din cinci conducători auto (18%) au declarat că au condus sub influența alcoolului cel puțin o dată.

La nivel general, 60% dintre șoferii români recunosc faptul că vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc fără a folosi un handsfree, în timp ce 54% dintre respondenți au precizat că li se întâmplă rar să se simtă obosiți atunci când conduc, însă 3% dintre ei se simt des obosiți la volan. În același context, 8% din totalul celor chestionați au admis că au ațipit la volan în timp ce conduceau.

În ceea ce privește comportamentul pietonilor români, rezultatele sondajului de specialitate arată că 70% dintre aceștia traversează neregulamentar (66% fac acest lucru ocazional, în timp ce 7%, în fiecare zi). Mai mult decât atât, aproape 40% au traversat trecerea de pietoni în fugă cel puțin o dată (18% — foarte rar, 17% — uneori, 5% — adesea).

“Distragerea atenției este o altă problemă care poate crește riscul unui accident rutier. Peste 60% dintre pietoni sunt atenți la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă (scriu mesaje, se joacă etc.) — 49% fac acest lucru ocazional, în timp ce 12%, foarte des”, notează realizatorii cercetării.

Pe de altă parte, 77% dintre bicicliști nu folosesc niciun echipament de protecție când circulă cu acest mijloc de transport. De asemenea, 11% poartă doar cască, în timp ce doar 12% poartă atât cască de protecție, cât și genunchiere, cotiere și alte elemente de siguranță.

În trafic, 45% dintre participanții la sondaj care merg pe bicicletă spun că semnalizează cu mâna schimbarea direcției de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adoptă deloc această practică.

Totodată, peste jumătate dintre motocicliști se strecoară printre mașini în trafic, iar 23%fac acest lucru de cele mai multe ori, în timp ce 30%, doar când este foarte aglomerat. La capitolul siguranță, 54% dintre motocicliști au declarat că poartă atât cască de protecție, cât și îmbrăcăminte de protecție, în timp ce 29% optează doar pentru cască, iar 17% nu folosesc deloc echipament de protecție atunci când circulă cu motocicleta.

Sondajul ‘Cât de treaz ești în trafic ?’, desfășurat în perioada 21 august — 17 septembrie 2017 în mediul online, prin intermediul platformei treazlavolan.ro, a fost realizat pe un eșantion de 8.081 respondenți, majoritatea (76%) având între 18 și 25 de ani. Din totalul celor intervievați, 76% au fost bărbați, iar 23%, femei.

De asemenea, 81% dintre participanții la sondaj (6.574) sunt șoferi, 60% (4.816) au declarat că merg pe bicicletă, iar 9% (732) s-au încadrat la categoria motocicliștilor, folosind acest mijloc de transport. Dintre șoferii care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, 20% de câteva ori pe săptămână, 6% de câteva ori pe lună, iar 3%, mai rar de o dată pe lună.

Campania “Fii treaz la volan !”, ajunsă, în acest an, la cea de-a doua ediție, este inițiată de APPA — Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor și a avut loc în perioada iulie — septembrie 2017 cu sprijinul Poliției Române, ASF — Autoritatea de Supraveghere Financiară și BAAR — Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica)

Sursa Agerpres | Economie
https://www.agerpres.ro/economie/2017/10/16/sondaj-sase-din-zece-soferi-vorbesc-la-mobil-in-timp-ce-conduc-fara-a-utiliza-dispozitive-handsfree-18-05-16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *