Spectacolul “Somnambulism”, regia Alexandru Mâzgăreanu – cel mai bun spectacol la “FEST(in) pe Bulevard”

Spectacolul “Somnambulism” de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, a fost desemnat cel mai bun din secțiunea competitivă “Criza Pubertății, Criza Adolescenței” la Gala de premiere a Festivalului Internațional de Teatru “FEST(in) pe Bulevard”, eveniment desfășurat miercuri seară, la Teatrul Nottara din Capitală.

4bc3a4e7-ed1e-4c74-86c7-dd2c2d034da3

“Mă bucur, sunt fericită și sunt emoționată și bucuroasă. Este un spectacol pe care-l iubesc foarte mult și merită să fie văzut și promovat, și iubit, și înțeles. Vă așteptăm să-l vedeți fiindcă o să vă bucure”, a spus actrița Crenguța Hariton, interpreta personajului Alla, în producția Teatrului Nottara.

În deschiderea galei, actorul Alexandru Repan a îndemnat publicul să vină la teatru, spunând că fiecare spectacol este o sărbătoare.

“Festivalul se sfârșește, dar nu și sărbătoarea. Așa că, dacă suntem de acord că fiecare spectacol de teatru este o sărbătoare, teatrul sărbătorește, deci, vreo 11 luni pe an. Anul acesta festivalul și-a propus să pună reflectoarele pe o problemă spinoasă, pe problemele adolescenței, pe criza adolescenței. Adolescenții noștri în ziua de astăzi au mult mai multe probleme decât am avut noi, adolescenții de odinioară. (…) Astăzi, însă, suntem bombardați tot timpul și de peste tot cu tot felul de crize — crize guvernamentale, criza în sănătate, criza în învățământ, criza în agricultură, criza în meteorologie, etc, etc, etc. Apărați-i pe adolescenții voștri de toate aceste crize. Duceți-i la școală, la bibliotecă, la biserică și, din când în când, la teatru. (…) Așadar, veniți împreună cu adolescentul de alături, cu copilul din voi, veniți aici la teatru să ne jucăm (…) și să ne vindecăm”, a afirmat Alexandru Repan.

Premiul pentru cea mai bună regie i-a fost acordat lui Andrei Măjeri pentru spectacolul “Exploziv” de Elise Wilk, producție a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

Distincția pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câștigată de Alex Călin pentru personajul Don din spectacolul “Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, în regia lui Erwin Șimșensohn, producție a Teatrului Excelsior.

“Principalul criteriu pentru noi a fost valoarea artistică și al doilea a fost modul în care s-a răspuns la tema propusă în acest an de Teatrul Nottara și am considerat, cel puțin până în momentul de față, că cel mai bine a răspuns Alex Călin. (…) Pe noi ne-a impresionat calitatea foarte înaltă a interpretării lui”, a spus regizorul Emil Boroghină, membru al juriului.

Premiul a fost ridicat de regizorul spectacolului, Erwin Șimșensohn, care a prezentat un mesaj transmis de Alex Călin, care nu a putut participa deoarece se afla pe scenă într-un alt spectacol.

“Lucrul la spectacolul ‘Fluturii sunt liberi’ m-a scos dintr-o profundă ignoranță. Înainte nu știam nimic despre o categorie de persoane care trăiește alături de noi. În România, persoanele nevăzătoare sunt total ignorate. Pentru că dacă nu îți pasă dacă un elev nevăzător are sau nu manuale de matematică, fizică sau muzică, se cheamă, după părerea mea, (…) că l-ai condamnat și exclus deja. Am pornit o campanie de strângere de fonduri pentru Fundația ‘Cartea Călătoare’ care poate realiza aceste manuale, pentru că mi s-a părut normal să îmi pese și pentru că nu mi s-a părut suficient și nici corect să învăț doar ce îmi convine mie din această experiență a spectacolului. Nu știu dacă teatrul în general poate face lumea asta mai bună, dar cred că noi, fiecare în parte și mai ales noi împreună, o putem face”, a transmis Alex Călin.

Erwin Șimșensohn a explicat că Alex a lansat campania “Manuale pentru nevăzători”. “Putem realiza manuale în Braille pentru elevi de clasa a VI-a, a VII-a și a VIII-a”, a precizat regizorul.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal a fost câștigat de Anda Saltelechi pentru Francesca din spectacolul independent “Pe jumătate cântec”, conceput de regizoarea Crista Bilciu.

La categoria cea mai bună actriță în rol secundar distincția i-a fost acordat Mihaelei Teleoacă pentru Debra Watts din spectacolul “Kimberly” de David Lindsay-Abaire, în regia Andreei Vulpe, producție a Teatrului de Comedie, iar cel mai bun actor în rol secundar a fost desemnat Constantin Cojocaru pentru personajul Valerio din “Leonce și Lena” de Georg Buchner, în regia lui Vlad Cristache, producție a Teatrului “Maria Filotti” din Brăila.

Juriul, format din actorul și regizorul Emil Boroghină (președinte), prof. univ. Doina Modola, criticul de teatru Doru Mareș, teatrologul Claudiu Groza și jurnalistul Pompilius Onofrei, a acordat și două premii speciale.

Un premiu special a revenit spectacolului “Visul unei nopți de vară” după William Shakespeare, regia Cristian Pepino, producție a Teatrului Țăndărică, București, “pentru dinamica și accesibilitatea unei adaptări shakespeariene în teatrul de animație destinat tinerilor”.

Cel de-al doilea premiu special al juriului a fost acordat spectacolului “Heartbeat” de Kim Doo-Hwan, în regia lui Bae Eun-Wook, producție a Companiei Donghwa Tree Theatre din Seul, Coreea de Sud, “pentru perfecțiunea folosirii instrumentelor muzicale în spectacolul de teatru și pentru poezia acestuia”.

În cadrul secțiunii “Bulevardul comediei”, premiile au fost acordate de un juriu al publicului compus “din spectatorii cei mai fideli”: Luiza Ciorpan, Alina Maer, Alexandru Constantin, Marcel Frunte-Lată și Florin Frunză.

Premiul pentru cel mai bun spectacol din secțiunea “Bulevardul Comediei” a fost acordat pentru “Jurnalul lui Robinson Crusoe” după “Insula” de Gellu Naum, în regia lui Mihai Măniuțiu, producție a Teatrului Odeon din București.

Cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat, potrivit juriului publicului, actorul Marius Bodochi pentru Grigori Stepanovici Smirnov din spectacolul “Ursul” de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Felix Alexa, producție a Teatrului de Stat Constanța, iar pentru cea mai bună actriță în rol principal premiul a fost acordat actriței Florina Cercel pentru Aneta Duduleanu din spectacolul “Gaițele” de Alexandru Kirițescu, în regia lui Mc Ranin, producție a Teatrului “Tony Bulandra” din Târgoviște.

La secțiunea cel mai bun actor în rol secundar premiul a fost oferit lui Sebastian Marina pentru Florin din spectacolul “Orb de mină” de Szekely Csaba, în regia Catincăi Drăgănescu, producție a Teatrului “Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, iar pentru cea mai bună actriță în rol secundar câștigătoare a fost Catrinel Dumitrescu pentru Sheila din spectacolul “Totul e relativ” de Alan Ayckbourn, în regia lui Felix Alexa, producție a Teatrului Nottara din București.

Catrinel Dumitrescu a mulțumit publicului pentru susținerea pe care i-a oferit-o, în special, în ultimii ani și a cerut spectatorilor un moment de reculegere în memoria actriței Olga Tudorache care a murit în noaptea de marți spre miercuri la vârsta de 88 de ani.

În cadrul galei au fost acordate și trei premii pentru cea mai populară actriță a Teatrului Nottara, distincții votate de echipa Departamentului de Marketing, Vânzări și PR și aceea a Serviciului de specialitate. Acestea au fost oferite actrițelor Ioana Calotă, Crenguța Hariton și Ada Navrot.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, s-a desfășurat în perioada 7 — 18 octombrie în șapte spații din Capitală — Teatrul Nottara, Teatrul Țăndărică, Teatrul Odeon, Teatrul Național București, Teatrul ACT, Institutul Maghiar Balassi, Librăria Cărturești-Verona.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al UNITER.

Agenția Națională de Presă AGERPRES s-a numărat printre partenerii media de tradiție ai evenimentului.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/19/spectacolul-somnambulism-regia-alexandru-mazgareanu-cel-mai-bun-spectacol-la-fest-in-pe-bulevard–09-21-56

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *