SPOTLIGHT CULTURAL Muzeul Yves Saint Laurent din Marrakech, considerat “o memorie a culorii”, va fi inaugurat sâmbătă

În sălile Muzeului Yves Saint Laurent din Marrakech s-a lucrat într-un ritm intens. După trei ani de amenajări, toată lumea se agită înainte de inaugurarea de sâmbătă a acestei instituții dedicate celebrului creator de modă francez, inspirată din culorile Marocului, informează AFP.

fc54a0c3-bab0-4fc3-bb61-3a337bfde93a

“Marrakech era o sursă de inspirație pentru Yves Saint Laurent. La Paris era casa lui de modă istorică. Sunt cele două fațete, clasicismul și barocul, linia și arabescul”, a explicat Bjorn Dahlstrom, directorul muzeului, pășind prin sala de expoziții.

În schimb, curtea circulară a muzeului, care adăpostește celebrul logo YSL, încastrat într-un pătrat din beton brut, se va deschide pentru public pe 19 octombrie, la doi pași de Jardin Majorelle, o oază de verdeață salvată de la dispariție de celebrul creator de modă francez și de partenerul lui de viață Pierre Berge, la începutul anilor 1980.

Marrakech “este locul întâlnirii noastre, al iubirii noastre, al muncii noastre în comun”, spunea Pierre Berge, care și-a consacrat ultimii ani din viață “transformării amintirilor în proiecte”.

Cei doi bărbați au descoperit acest oraș în nuanțe de ocru și piscurile înzăpezite ale munților Altas în 1966, “într-o epocă în care moravurile erau libere și sexualitatea mai neînfrânată”, spunea Pierre Berge. Ei au trăit acolo “cei mai frumoși ani” ai lor.

Slăbit din cauza unei miopatii, omul de afaceri francez Pierre Berge a murit la începutul lunii septembrie la vârsta de 86 de ani.

Un zid de fotografii

“Ultima dată când a venit la Marrakech eram în luna mai, clădirea era terminată, eram în faza de testare a tuturor instalațiilor sale, colecțiile nu erau încă aici, dar el a văzut totul, a urmărit totul încă de la bun început”, a explicat Madison Cox, care prezidează Fundația Pierre Berge-Yves Saint Laurent după decesul filantropului francez. Madison Cox s-a căsătorit cu Pierre Berge în mai 2017.

“A fost o premieră pentru Pierre Berge să construiască ceva pornind de la nimic. El a reabilitat locuri, birouri, reședințe, dar aici a fost altceva. Nu exista nimic înainte, doar un teren pustiu alături de grădina Majorelle”, a explicat acest expert american în peisagistică.
Iluminate ca niște bijuterii într-o sală cufundată într-un întuneric profund, 50 de creații extrase din colecțiile semnate de Yves Saint Laurent — primele smokinguri negre, capa Bougainvillier inspirată din grădina Majorelle, vestele brodate Van Gogh, celebra rochie Mondrian — evidențiază diverse teme: masculin-feminin, Africa, călătoriile imaginare și grădinile ieșite din comun.

Un zid de fotografii reliefează cariera marelui creator de modă, de la scrisoarea de recomandare adresată de directorul revistei Vogue în 1954 — Yves Saint Laurent avea pe atunci 17 ani — și până la retragerea lui din modă în 2002, cu șase ani înaintea morții sale.

Vocea actriței Catherine Deneuve, una dintre cele mai fidele colaboratoare ale creatorului de modă, care a fost prezentă la inaugurarea muzeului YSL din Paris pe 3 octombrie, îi însoțește pe vizitatori.

Chipul celebrei actrițe poate fi admirat într-o sală a muzeului Marrakech, grație unei serii de portrete ale acesteia, realizate la începutul anilor 1990.

“Un loc viu”

Muzeul Yves Saint Laurent nu a fost conceput ca un mausoleu în memoria unui uriaș defunct. El se dorește “un loc viu”, ce dispune de un bogat program de expoziții temporare, un auditorium, o bibliotecă și o librărie.

După picturile orientaliste ale lui Jacques Majorelle vor urma modelele lui Nourredin Amir, un tânăr creator de modă marocan, apoi sculpturile lui Simone Fattal, cu o punere în scenă asigurată de Robert Wilson.

Muzeul speră să atragă 300.000 de vizitatori în primul an. Grădina Majorelle, unul dintre cele mai frecventate locuri din Marrakech, primește aproximativ 800.000 de vizitatori pe an.
Clădirea muzeului, construită din cărămizi în nuanțe de ocru-roz, pe care Pierre Berge o dorea “în același timp marocană și contemporană”, cu liniile sale rafinate și curbele sale elegante, a costat 15 milioane de euro. Fondurile au provenit din vânzarea la licitație a operelor de artă colecționate de-a lungul anilor de cuplul Yves Saint Laurent — Pierre Berge.

În lunile următoare, Fundația Pierre Berge-Yves Saint Laurent speră să deschidă pentru public și vila Oasis, reședința privată a creatorului de modă și a mentorului său, o oază de liniște în care designerul realiza primele schițe ale colecțiilor sale.

La începuturile carierei sale, Yves Saint Laurent obișnuia să realizeze colecții vestimentare doar în nuanțe de negru. La Marrakech, potrivit spuselor sale, designerul “a descoperit culoarea”, pe străzi, în hainele tradiționale ale femeilor, în fulare, în pantaloni arăbești și în djelabba.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bădescu, editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/14/spotlight-cultural-muzeul-yves-saint-laurent-din-marrakech-considerat-o-memorie-a-culorii-va-fi-inaugurat-sambata-11-51-54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *