Steluța Cătăniciu, vicepreședinte ALDE: ALDE nu susține forma actuală a răspunderii magistraților

În calitatea mea de membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, mă dezic total de votul exprimat în ședința comisiei din data de 27 noiembrie 2017,  cu privire la forma în care a fost adoptată reglementarea răspunderii magistraților: adică inoperantă. Nu am votat nici în cadrul respectivei ședinte și nu vom vota nici în plenul Camerei Deputaților, în situația în care răspunderea magistraților rămâne reglementată în forma în care a trecut de comisie.

ALDE a fost partidul care s-a poziționat de la început pentru modificarea celor trei legi ale justiției, considerând că aceasta derivă din importanța apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din România, care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem ce a comis nenumărate abuzuri. Acesta este și motivul pentru care, în cadrul comisiei speciale am susținut, ca formă de reglementare, obligația statului de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea credință sau gravă neglijență, precum și faptul ca statul să fie obligat să plătească justițiabililor „de îndată” sumele de bani acordate  cu titlu de despăgubiri și nu într-un termen de un an. Amendamentul ALDE a fost respins.

În cadrul comisiei, am fost de bună credință și am votat toate amendamentele pe care le-am considerat necesare în vederea întăririi independenței justiției. Însă trebuie să înțelegem toți că nu putem vorbi de o justiție independentă atât timp cât nu va fi și responsabilă. Independența justiției fără responsabilitate înseamnă doar putere discreționară, care am văzut ce poate genera!

Aștept responsabilitate, în acest sens, din partea ambelor puteri: legislativă și judecătorească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *