Știința din spatele mingii de fotbal de la Campionatul Mondial

De aproape jumătate de veac, mingile de fotbal de la Campionatul Mondial sunt furnizate de către Adidas, iar fiecare vine cu mici modificări.

Modificările pe care le-au adus mingile de fotbal de la Campionatul Mondial de-a lungul anilor nu sunt doar estetice; fiecare mică schimbare poate duce la schimbări importante în ceea ce privește răspunsul mingii la lovituri.

”E un fenomen interesant faptul că cel mai popular eveniment sportiv al celui mai popular sport are parte de un element central schimbat odată cu fiecare Cupă Mondială”, spune John Eric Goff, profesor de fizică la Lynchburg College, în Virgina.

Noua minge este cunoscută ca Telstar 18. Are șase panouri și un design alb-negru inspirat de peisajele urbane ale Rusiei și este o trimitere către strămoșul Telstar, folosit la cupa din 1970. Și totuși, cât de bine se comportă mingea? Pentru a afla asta, experții au folosit-o într-un tunel aerodinamic.

mingi fotbal adidas campionatul mondial

Jabulani, oaia neagră a mingilor de la Mondial

Tehnologia folosită pentru mingile de fotbal s-a schimbat dramatic de la mingea din 1970. Modelele anterioare de la Adidas aveau 32 de panouri cusute, însă cele mai recente modele au mult mai puține panouri care sunt îmbinate termic. Unele schimbări au dus la efecte nedorite când vine vorba de proprietățile fizice ale mingilor. Goff dă ca exemplu mingea Jabulani, de la campionatul din Africa de Sud, din 2010.

Mingea respectivă era prea netedă, iar în anumite momente avea probleme cu rezistența aerului. Mulți portari au fost păcăliți de astfel de episoade cu Jabulani, iar mai jos poți vedea un exemplu clar cu un gol al lui Keisuke Honda.