Știrbu, despre votul la bugetul AGERPRES: Prima dată când asist la o astfel de votare, foarte rapid; amendamentul PMP, respins

Comisiile reunite de cultură au respins marți, cu patru voturi “pentru” și opt “împotrivă”, un amendament la bugetul AGERPRES, depus de deputatul Eugen Tomac, care prevedea sumele necesare pentru dezvoltarea rețelei de corespondenți în Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Italia și Spania.

b3953884-354b-4131-91b2-22195e9a4948

”Avem un singur amendament depus de domnul deputat Eugen Tomac. (…) L-ați citit, așa că-l supun votului dvs. (…) nu este inițiatorul aici pentru a și-l susține. (…) Dacă sunt colegi care vor să adreseze întrebări, interpelări conducerii AGERPRES. Dacă nu, vă rog să mă credeți… de 9 ani de zile este prima dată când asist la o astfel de votare a unui buget al unei instituții din subordinea sau, mă rog, din coordonarea Comisiilor pentru Cultură, foarte rapid”, a spus președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, după votul membrilor comisiei.

Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, a felicitat conducerea AGERPRES, afirmând că reprezintă “un etalon în ceea ce reprezintă echidistanța și buna guvernare a acestei instituții”.

”Ați fost extrem de convingător astăzi”, a mai spus Gigel Știrbu.

”N-am avut nevoie să fiu mai convingător de atât, situația fiind una bună”, a replicat directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi.

Amendamentul, depus de deputatul PMP Eugen Tomac, prevedea suplimentarea în anul 2018 a creditelor bugetare cu suma de 3 milioane lei, din care: 750.000 lei la grupa 10 Titlul I “Cheltuieli de personal” și 2,25 milioane la grupa 20 Titlul II “Bunuri și servicii”.

În motivație, inițiatorul amendamentului arată că suplimentarea este necesară pentru dezvoltarea rețelei proprii de corespondenți în străinătate — în Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Italia și Spania—, ”pentru asigurarea unui flux informațional competent și credibil adresat comunităților de români din afara granițelor țării”.

”Potrivit Legii nr. 19/2003, Agenția Națională de Presă AGERPRES are dreptul să organizeze rețele proprii de corespondenți în țară și în străinătate”, subliniază inițiatorul amendamentului, Eugen Tomac.

Totodată, în amendament, se precizează “sursa de finanțare” — “diminuarea creditelor bugetare în anul 2018 cu suma de 3.000 mii lei de la anexa nr. 3/16/02, capitolul 5.101 “Autorități publice și acțiuni externe”, grupa 20 “Titlu II Bunuri și servicii”, alineatul 30 “Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, în unanimitate, marți, proiectul de buget al Agenției Naționale de Presă AGERPRES pe 2018.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, AGERPRES are alocat pentru 2018 un buget în cuantum de 20,457 milioane lei (în creștere cu 8,24% față de execuția preliminară din anul 2017). Pentru cheltuieli curente este alocată suma de 20,432 milioane lei (în creștere cu 8,25%), din care cheltuieli de personal 17,369 milioane lei (în creștere cu 9,85%), bunuri și servicii 3,045 milioane.

AGERPRES/(AS, A — autor: Daniel Popescu, editor: Cristina Tatu, editor online: Gabriela Badea)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/12/12/stirbu-despre-votul-la-bugetul-agerpres-prima-data-cand-asist-la-o-astfel-de-votare-foarte-rapid-amendamentul-pmp-respins-18-19-14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *