ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI – 18 OCTOMBRIE

Președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, la solicitarea acestuia, principala temă de discuție fiind Legea educației recent adoptată în Ucraina. ‘Președintele României a exprimat în termeni fermi nemulțumirea față de adoptarea legii, care produce efecte negative asupra dreptului la educație în limba maternă al persoanelor aparținând minorităților din Ucraina, inclusiv cea română. Președintele Klaus Iohannis a arătat că, înainte de acest demers, ar fi trebuit să existe o consultare riguroasă cu reprezentanții minorităților naționale din Ucraina și cu statele vecine cu care acestea sunt înrudite’, precizează Administrația Prezidențială.

f598342b-5749-4ab7-ba7d-4ee5a1a90e2e

* Premierul Mihai Tudose a participat, la Palatul Victoria, la semnarea Memorandumului de înțelegere între Ministerul Economiei, prin SC Aerostar SA, și compania americană Raytheon International Defence System, privind colaborarea în domeniul echipamentelor și componentelor aferente sistemului integrat multilevel de apărare aeriană, document care permite lansarea efectivă, în cursul acestui an, a procedurilor pentru achiziționarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei României.

* Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a declarat, în deschiderea ședinței de Guvern, că există bani pentru construcția bugetară pe 2018. ‘După cum am precizat de mai multe ori și repet acum încă o dată, există bani pentru construcția bugetară în anul 2018. Mai mult decât atât, proiecția bugetară care e deja realizată, proiecția de buget pe anul 2018 ne dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% pe ESA, deficit, și indiscutabil că au fost prevăzute și sumele aferente Legii salarizării, deci nu avem nicio problemă din punct de vedere al finanțării. Nu este nicio problemă nici la nivelul Ministerului de Finanțe, nici la nivelul Guvernului de a nu avea capacitatea să finanțeze proiectele pe care le are deja în desfășurare’, a afirmat Ionuț Mișa.

* PNL somează Guvernul să renunțe la transferul contribuțiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat, a declarat președintele liberalilor, Ludovic Orban.

* Președintele Klaus Iohannis i-a conferit actorului Victor Rebengiuc Ordinul Național ‘Steaua României’ în grad de Cavaler, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

* Guvernul a aprobat un memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a prețurilor pentru carburanți, a informat Biroul de presă al Executivului.

* Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu după ce Elena Rădescu, coordonatorul echipei care a efectuat verificările la Direcția Națională Anticorupție, a afirmat că a mers pentru a comunica ordinul de control cu o mașină trimisă de DNA, pentru că autoturismele Inspecției ‘mergeau la coafor’.

* Președintele Klaus Iohannis va participa, joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în cadrul căreia vor fi discutate, în principal, subiecte privind migrația, agenda digitală a Uniunii, securitatea și apărarea, relațiile dintre UE și Turcia, dosarul nord-coreean.

AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Andreea Rotaru)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/18/stirile-serii-bucuresti-18-octombrie-18-25-41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *