SUA: Donald Trump laudă eforturile Greciei pentru a depăși criza

Președintele american, Donald Trump, a salutat îndelung marți, primindu-l pe premierul elen Alexis Tsipras, lucrul “minunat” făcut de Grecia pentru a depăși dificultățile economice și financiare, relatează AFP.

ee263db8-ef7a-4bb9-9cff-3dc246ce09dd

“Avem încredere în Grecia”, a declarat Donald Trump într-o conferință de presă organizată în grădinile de la Casa Albă, lăudând “deciziile dificile” luate de Atena în ultimii ani.

“Grecia a traversat o perioadă dificilă, dar au făcut un lucru fantastic pentru a reveni și se vor întoarce”, a subliniat el, avându-l alături pe liderul grec — fără cravată, ca de obicei.

După șapte ani de strictă austeritate bugetară care a dus la pierderea unui sfert din PIB și la explozia șomajului, economia Greciei pare să vadă capătul tunelului cu o creștere așteptată de aproape 2% în 2017, dopată de un număr record de turiști în această vară.

Liderul administrației americane a insistat asupra “potențialului enorm” al acestei țări și a vorbit despre un posibil acord asupra unui contract de modernizare a avioanelor F-16 utilizate de armata elenă, pentru o valoare totală de 2,4 miliarde de dolari.

Reafirmând sprijinul american pentru un plan “responsabil” de reeșalonarea a uriașei datorii a Atenei, el a subliniat că o Grecie “puternică și în creștere” reprezintă un puternic potențial pentru investițiile americane.

La rândul său, premierul elen a lansat un apel la creșterea investițiilor americane pentru a ajuta țara să iasă din “această criză îngrozitoare”.

Întrebat despre afirmațiile foarte critice pe care le-a făcut în timpul campaniei prezidențiale americane la adresa lui Donald Trump, Alexis Tsipras a evitat un răspuns direct, insistând asupra importanței relațiilor dintre cele două țări.

Atena a revenit în iulie pe piețele financiare și speră ca în vara lui 2018 să iasă de sub tutela bugetară a UE și FMI instituită în 2010.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/18/sua-donald-trump-lauda-eforturile-greciei-pentru-a-depasi-criza-03-20-12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *