Tăriceanu a evidențiat în cadrul vizitei pe care o efectuează în Letonia rolul Parlamentelor naționale în conturarea politicilor europene

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a evidențiat, în cadrul vizitei pe care o efectuează în perioada 23-24 octombrie în Letonia, rolul deosebit de important pe care Parlamentele naționale îl au în conturarea politicilor la nivel european, mai ales în perioada actuală, dominată de dezbateri intense între statele membre, la mai multe niveluri, pentru convenirea unor poziții unitare care să reflecte așteptările cetățenilor.

8c1dea8c-6eb6-4e50-97d5-4f9e3a32fe11

Potrivit unui comunicat al Senatului remis AGERPRES, programul vizitei a cuprins consultări în plan parlamentar cu Inara Murniece, președintele Parlamentului leton, și cu Lolita Cigane, președintele Comisiei pentru afaceri europene, precum și întrevederi cu Raimonds Vejonis, președintele Republicii Letonia, și cu Edgars Rinkevics, ministrul afacerilor externe.

De asemenea, președintele Senatului României a vizitat Centrul de Excelență al NATO pentru Comunicații Strategice de la Riga și a depus o coroană de flori la Monumentul Libertății, ridicat în memoria celor care s-au jertfit în Războiul de Independență (1918-1920).

“Președintele Senatului României a evidențiat rolul deosebit de important pe care Parlamentele naționale îl au în conturarea politicilor la nivel european, mai ales în perioada actuală, dominată de dezbateri intense între statele membre, la mai multe niveluri, pentru convenirea unor poziții unitare care să reflecte așteptările cetățenilor. Demnitarul român a exprimat dorința de a intensifica cooperarea în toate sectoarele dintre cele două state și consultările la nivel parlamentar cu partenerii letoni, inclusiv în vederea pregătirii președinției române a Consiliului Uniunii Europene, Letonia deținând această responsabilitate în semestrul I, 2015”, precizează sursa citată.

Totodată, se mai arată în comunicat, Tăriceanu a subliniat că România va continua să promoveze, pe baza opțiunii pro-europene a unei largi majorități a cetățenilor români, consolidarea și coeziunea construcției europene, astfel încât să fie depășit, cât mai repede, decalajul istoric dintre statele noi ale Uniunii Europene și țările fondatoare.

“Referitor la cooperarea economică bilaterală, discuțiile au evidențiat interesul pentru stimularea schimburilor comerciale, fiind salutată de ambele părți înființarea Camerei de Comerț Româno-Letone, ca instrument cu potențial de a crea legături mai strânse între reprezentanții mediilor de afaceri din cele două țări și de a contribui la sporirea interacțiunii dintre aceștia”, potrivit aceleiași surse.

Conform comunicatului, agenda discuțiilor a inclus și cooperarea în materie de apărare și securitate, având în vedere evoluțiile din vecinătatea Estică, cu precădere în regiunile Mării Negre și Mării Baltice, fiind menționată dorința comună de a spori eforturile statelor membre NATO pentru consolidarea continuă a capacității de apărare și descurajare în fața amenințărilor convenționale și hibride, precum și a rezilienței țărilor de la frontiera estică a Alianței.

Președintele Senatului României a reînnoit invitația adresată președintelui Parlamentului leton de a participa la Primul Summit parlamentar al Formatului București (B9), care se va desfășura la București în prima parte a anului 2018.

Din delegația Senatului României fac parte senatorul Nicu Fălcoi și senatorul Laszlo-Odon Fejer.

Vizita se desfășoară sub auspiciile sărbătoririi, în cursul acestui an, a 95 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Letonia.

AGERPRES/ (AS — autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/24/tariceanu-a-evidentiat-in-cadrul-vizitei-pe-care-o-efectueaza-in-letonia-rolul-parlamentelor-nationale-in-conturarea-politicilor-europene-17-56-29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *