Terorism: UE dorește să intensifice schimbul de informații cu Tunisia

Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, a lansat marți, cu ocazia unei vizite oficiale în Tunisia, un apel la intensificarea schimburilor de informații cu această țară, relatează AFP.

36e34f50-7a17-4b51-9f5a-8d8ae9db5e0e

“Fluxul de informații de o parte și de cealaltă a Mediteranei funcționează bine și (…) mai multe operațiuni au fost facilitate de schimburile de informații”, și-a exprimat el satisfacția într-o conferință de presă la Tunis.

Cu toate acestea, el a subliniat necesitatea de a securiza mai bine schimbul de informații legate de terorism.

“Căutăm să vedem cum putem ajuta Tunisia în domeniul protecției datelor (…) pentru a intensifica schimburile de informații” dintre Tunis și organizațiile Europol și Eurojust, instanțe de cooperare polițienească și judiciară ale Uniunii Europene, a adăugat Gilles de Kerchove.

El a atras atenția că acest lucru ar permite în special o coordonare mai bună pentru procesele în curs ale atentatelor comise în 2015 pe o plajă în apropierea stațiunii Sousse și la Muzeul Bardo. Victime, mai ales franceze și britanice, s-au plâns că nu sunt informate despre procedura judiciară.

Întrebat despre sosirea în Europa a lui Ahmed Hanachi, un tunisian care a ucis cu cuțitul două tinere la Marsilia, în sudul Franței, la 1 octombrie, și a fraților săi identificați ca extremiști de autoritățile tunisiene, el a subliniat dificultatea de a identifica punctul critic “atunci când se trece de la radicalitate la radicalitate violentă”.

“Unul dintre marile subiecte este de a fi din ce în cei mai sensibili în detectarea ‘tipping point’ (punct critic), (…) pornind de la care o persoană radicalizată comite un anumit număr de acte care o fac să cadă în Dreptul Penal, cum ar fi consultarea site-urilor îndemnând la jihad sau cumpărarea ingredientelor pentru a pregăti o bombă”, a explicat el.

La 19 decembrie, un alt tunisian, Anis Amri, a intrat cu un camion în vizitatorii unui târg de Crăciun, omorând 12 oameni. El a fost ucis patru zile mai târziu, într-un schimb de focuri cu poliția italiană, într-o gară de lângă Milano (Italia).

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/18/terorism-ue-doreste-sa-intensifice-schimbul-de-informatii-cu-tunisia-06-38-39

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *