Teste medicale pentru un milion de români. Cine le poate face

Guvernul a lansat un program de teste pentru descoperirea cancerului și a hepatitei în stadii incipiente. Valoarea totală a proiectului este de 103 milioane de euro și ar urma să fie pus în practică în al doilea trimestru al anului viitor.

Ministerul Sănătății și-a propus să testeze un milion de români pentru cancer mamar, de col uterin și de colon și pentru hepatitele B și C.

La ce se referă acest master plan? Practic avem aceste programe de screening, finanțate prin bani europeni, pe care le vom încadra și le vom adapta la programele pe care le dezvoltăm prin fondurile de la bugetul de stat, atât ale Ministerului Sănătății, cât și ale CNAS. De asemenea, în premieră, în 2020 vom introduce un program multidisciplinar de chirurgie oncologică, scopul tuturor acestor măsuri este acela de a trece pacienții din stadii și de a detecta cancerul cât mai precoce, astfel încât să avem cât mai puțini pacienți în stadiile III și IV și să-I trecem spre stadiile I și II în care prognosticul este mult mai bun, păstrând evident finanțarea și chiar crescând-o pe programele de radio și chimioterapie”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății.

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Digi24/Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *