Theresa May asigură cetățenii UE aflați legal în Marea Britanie că pot rămâne acolo și după Brexit

Premierul britanic Theresa May a publicat o scrisoare deschisă adresată cetățenilor UE din Marea Britanie, asigurându-i că aceia care stau legal în această țară vor putea rămâne acolo și după ieșirea ei din UE, promițând totodată proceduri simplificate pentru înregistrarea lor.

8c361f19-406b-4efd-b17d-a45b868f4064

‘Cetățenii europeni care și-au clădit o viață aici aduc o contribuție extrem de importantă. Noi vrem ca ei și familiile lor sa rămână. Cetățenii UE care se află legal în Marea Britanie în acest moment vor putea rămâne în continuare’, precizează Theresa May în scrisoare.

Ea menționează de asemenea că obținerea unui acord cu UE privind statutul cetățenilor comunitari în Marea Britanie după Brexit, precum și al britanicilor în statele UE, rămâne o prioritate pentru guvernul pe care-l conduce, iar în viziunea Londrei un astfel de acord trebuie să ofere certitudine nu doar în chestiunea rezidenței, ci și în ceea ce privește accesul la sistemul de sănătate și la alte beneficii sociale.

‘Cetățenii europeni care au contribuit la sistemul britanic — la fel ca cetățenii britanici care au contribuit la sistemele celor 27 de state ale UE — să poată beneficia de pe urma contribuțiilor lor. Aceasta va permite familiilor care au trăit împreună în Marea Britanie să rămână împreună’, explică șefa guvernului britanic în scrisoarea publicată înaintea începerii summitului european ce va avea pe agendă și impasul în care se află negocierea Brexitului.

Europenii refuză în continuare să discute despre un viitor acord comercial cu Marea Britanie sau despre o perioadă de tranziție înainte să fie stabilite condițiile separării acesteia de UE, în timp ce guvernul de la Londra acuză atitudinea inflexibilă a europenilor, în condițiile în care UE insistă cu ‘factura’ Brexitului și cu menținerea pentru imigranții comunitari în Marea Britanie a acelorași drepturi de care ei beneficiază în prezent.

Însă Theresa May apreciază în scrisoare că un acord cu UE privind drepturile cetățenilor comunitari este aproape și își manifestă speranța că această înțelegere va fi încheiată în săptămânile următoare, dacă ambele părți vor da dovadă de ‘flexibilitate și creativitate’.

Referindu-se în continuare la temerile privind implementarea unui asemenea acord, în special la aspectul birocratic, Theresa May a precizat că este în curs de elaborare un proces online simplificat, transparent și cu costuri reduse pentru aceia care în viitor vor dori să-și reglementeze situația în Marea Britanie.

‘Dorim ca oamenii să rămână și familiile să rămână împreună. Apreciem enorm contribuția cetățenilor UE la țesutul economic, social și cultural al Marii Britanii’, insistă Theresa May la finalul scrisorii.

Ea și-a detaliat cu lună în urmă abordarea privind Brexitul, într-un discurs susținut la Florența. Theresa May a spus atunci că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020 și că dorește o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar, perioadă în care imigranții comunitari vor putea să rămână și să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim privind imigrația.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Popescu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/19/theresa-may-asigura-cetatenii-ue-aflati-legal-in-marea-britanie-ca-pot-ramane-acolo-si-dupa-brexit-15-22-59

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *