Timiș: Universitatea de Medicină Timișoara a participat la un studiu mondial privind creșterea ratei obezității la copii și adolescenți

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Victor Babeș” din Timișoara a participat la un nou studiu efectuat de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății privind incidența obezității în rândul copiilor și al adolescenților cu vârste cuprinse între 5-19 ani din întreaga lume și care relevă faptul că numărul acestora a crescut de zece ori în ultimele patru decenii.

2bfd003d-b041-4828-b507-618f4d37852e

”În cazul în care tendințele actuale continuă, vor fi mai mulți copii și adolescenți obezi decât subponderali până în 2022”, arată purtătorul de cuvânt al UMF ”Victor Babeș” Timișoara, Cosmina — Victoria Chiticariu, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

Studiul a fost publicat în ”The Lancet”, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, înainte de Ziua Mondială a Obezității, care este marcată miercuri, și a analizat măsurătorile greutății și înălțimii de la aproape 130 de milioane de persoane cu vârste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani și 97,4 milioane cu vârsta de peste 20 de ani), cel mai mare număr de participanți implicați într-un studiu epidemiologic.

În România, datele au provenit din studii efectuate de Universitățile de Medicină din Timișoara, București, Iași, Târgu Mureș și date de la Institutul Național de Sănătate Publică, de la universitatea timișoreană implicându-se în realizarea studiului dr. Adela Chiriță-Emandi, prof. univ. dr. Maria Puiu, prof. univ. dr. Mihai Gafencu.

”În anul 2016, în țara noastră, 19,7 % dintre fete și 29,2% dintre băieți erau supraponderali, iar 5% dintre fete și 10,7% dintre băieți erau cu obezitate. La cealaltă extremă, 15,3% dintre fete și 13,3% dintre băieți erau subponderali, iar 2,8% dintre fete și 2,8% dintre băieți erau cu deficit ponderal moderat și sever”, menționează sursa citată.

În ultimii 10 ani, în România procentul de copii cu obezitate a crescut progresiv, astfel că în anul 2006, un procent de 14 % dintre fete și 19,4 % dintre băieți erau supraponderali, iar 3% dintre fete și 5,5% dintre băieți erau cu obezitate, iar procentul băieților cu obezitate s-a dublat în ultimii 10 ani.

”În această perioadă (…) s-a petrecut și o tranziție nutrițională nesănătoasă, cu o creștere a consumului alimentelor cu conținut scăzut de nutrienți și cu densitate energetică mare (dulciuri concentrate, sucuri, fast food, chipsuri) care duce la creștere în greutate la copii și adulți, cu afectarea sănătății pe tot parcursul vieții”, precizează Chiticariu.

Peste o mie de cercetători au contribuit la acest studiu, dintre care 12 autori și colaboratori din România, care au analizat indicele de masă corporală și modul în care obezitatea s-a schimbat în întreaga lume din 1975 până în 2016.

Potrivit sursei, autorul principal al studiului, profesorul Majid Ezzati de la Colegiul Imperial din Londra susține că ”în ultimele patru decenii, ratele de obezitate la copii și adolescenți au crescut la nivel mondial și continuă să crească în țările cu venituri mici și medii”, iar tendința prezice o generație de copii și adolescenți care cresc obezi și de asemenea, malnutriți.

Specialistul consideră că este nevoie de modalități de a face alimente sănătoase și nutritive mai accesibile la domiciliu și la școală, în special în familiile și comunitățile sărace, precum și de ”reglementări și taxe pentru a proteja copiii de alimente nesănătoase”.

AGERPRES/(AS — autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres

https://www.agerpres.ro/sanatate/2017/10/11/timis-universitatea-de-medicina-timisoara-a-participat-la-un-studiu-mondial-privind-cresterea-ratei-obezitatii-la-copii-si-adolescenti-17-30-14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *