„To urge or not to urge”. Cum a sunat „urgia” Departamentului de Stat al SUA în cazul Poloniei și în cel al Ungariei

Proteste în Polonia

Foto: 24 noiembrie 2017. Protest în Polonia față de reforma controversată a justiției. Sursa: Guliver Getty Images

Două țări din Uniunea Europeană, care au înregistrat derapaje în ultima perioadă, au primit anul acesta mesaje precum cel adresat României de Departamentul de Stat al SUA. Într-unul, autoritățile poloneze erau îndemnate să garanteze că nicio reformă judiciară nu violează constituția Poloniei sau obligațiile internaționale legale și că toate respectă principiile independenței justiției și ale separării puterilor în stat. În altul, Guvernul Ungariei era îndemnat să evite adoptarea de măsuri legislative, care să compromită independența Central European University, devenită ținta politicilor iliberale ale premierului Viktor Orban. 

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani în construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm (We urge) Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, a transmis Departamentul de Stat în declarația care a stârni dezbateri aprinse în România. Iar unul dintre cuvintele intens discutate a fost verbul „urge”.

O căutare pe site-ul Departamentului de Stat al SUA arată că verbul „to urge”, tradus în limba română prin „a îndemna”, este folosit deseori în comunicate sau conferințe de presă care fac referire la derapaje grave sau violări ale drepturilor omului din state precum Irak, Venezuela, Sudan, Azerbaijan sau Coreea de Nord. Într-o declarație de presă despre „curentul îngrijorător al persecuției minorităților religioase”, Departamentul de Stat „îndeamnă Rusia să respecte dreptul tuturor oamenilor de a-și exercita libertatea de gândire, de conștiință, religioasă sau de credință”. Într-o conferință de presă, transcrisă pe site-ul departamentului, purtătoare de cuvânt Heather Nauert îndemna Guvernul ucrainean „să folosească toate resursele disponibile pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili” de moartea jurnalistului Pavel Sheremet, asasinat în explozia unei mașini capcană.

Însă verbul „to urge” nu poartă în sine vreo acuză. Tot pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, la o secțiune dedicată oportunităților de finanțare pentru ONG-uri, există următoarea frază scrisă cu roșu care se referă la înregistrarea aplicațiilor: „Vă îndemnăm să începeți procesul devreme, chiar înainte de a vedea un anunț de oportunitate de finanțare la care ați vrea să aplicați”.

Gravitatea mesajului nu este dată, așadar, de cuvântul în sine. Ci de evenimentele petrecute într-o anumită țară și de obiectul „îndemnului” Departamentului de Stat. 

Controversata reformă a justiției din Polonia

Pe 21 iulie, Departamentul de Stat publica sub titlul „Polonia: independența sistemului judiciar” o declarație de presă referitoare la schimbarea legilor justiției de aici: „Guvernul polonez continuă să promoveze legislație care pare să submineze independența justiției și să slăbească statul de drept în Polonia. Îndemnăm toate părțile să garanteze că nicio reformă judiciară nu violează Constituția Poloniei sau obligațiile internaționale legale și că respectă principiile independenței justiției și ale separării puterilor în stat. Polonia este un aliat apropiat al SUA, iar o democrație puternică și sănătoasă în Polonia este vitală pentru relațiile dintre cele două țări ale noastre. Rămânem încrezători în legătură cu puterea democrației poloneze și cu abilitatea polonezilor de a aborda aceste probleme prin intermediul dialogului și al compromisului pentru a garanta că instituțiile poloneze și sistemul de limitări și echilibre sunt pe deplin funcționale și respectate”. 

Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta dezaprobarea față de controversata reformă a justiției, iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Uniunea trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a întoarce Polonia pe “calea cea bună”. 

În uma criticilor internaționale, președintele polonez Andrzej Duda a întors din drum o primă versiune a două dintre propuneri. A lăsat să treacă legea care îi permite ministrului Justiției să numească președinții tribunalelor de drept comun, dar s-a opus, prin veto, modificărilor care ar fi pus Curtea Supremă sub controlul partidului aflat la guvernare. Guvernul polonez și-a reluat în noiembrie demersurile pentru adoptarea controversatei reforme a sistemului judiciar. Însă atât reprezentanții Opoziției cât și cei ai UE spun, potrivit BBC, că noua versiune, amendată de președinte, reprezintă în continuare o amenințare la adresa statului de drept. Așa că, pe 24 noiembrie 2017, polonezii au ieșit din nou în stradă, în zeci de orașe, și au aprins lanternele telefoanelor mobile, într-un gest care amintește de protestele din România.

Zeci de mii de oameni pe străzi în Ungaria

La sfârșitul lunii martie Departamentul de Stat al SUA transmitea un mesaj Ungariei, după ce universitățile străine din această țară deveneau ținta politicilor iliberale ale premierului Viktor Orban. Principala vizată, Central European University, finanțată de George Soros. „SUA sunt preocupate în legătură cu legislația propusă de Guvernul Ungariei pe 28 martie, care impune reglementări noi, țintite și oneroase asupra universităților străine. Dacă sunt adoptate, aceste schimbări ar avea un efect negativ sau chiar duce la închiderea Central European University din Budapesta. CEU este o instituție academică de primă mână acreditată în SUA și Ungaria, cu staff și studenți din peste o sută de țări. A întărit leadershipul și influența Ungariei în regiune prin excelența sa academică și multeșe contribuții aduse gândirii critice, independente. Îndemnăm Guvernul Ungariei să evite adoptarea de acțiuni legislative care ar compromite operațiunile sau independența CEU”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat, semnat de purtătorul de cuvânt Mark C. Toner.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Budapesta, pentru a susține independența CEU, însă legea a fost promulgată în aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *