Toader: Am propus o simplificare a răspunderii magistraților

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că în pachetul de modificare a legilor Justiției a propus o simplificare a răspunderii magistraților, pentru ca statul să-și poată recupera banii în cazul unei erori judiciare.

094713d2-4acc-4343-9e0b-2d73080ede98

“Eu am propus — nu este o lege a răspunderii magistraților, este un capitol din legile Justiției — o simplificare a răspunderii, pe de o parte, și în același timp o aducere a procurorilor și judecătorilor, respectându-le independența, autonomia pe care o au, dar în același timp aducându-i sub perspectiva răspunderii juridice. (…) Sunt două modalități de consacrare a garanțiilor pentru autoritatea — puterea judecătorească. În Constituție scrie: statul răspunde pentru erorile judiciare comise de către magistrați. (…) Dacă un cetățean este vătămat patrimonial printr-o eroare judiciară, cetățeanul, după ce epuizează toate căile de atac, se adresează cu acțiune în despăgubiri, cheamă în judecată statul. În numele statului răspunde Ministerul de Finanțe și, dacă judecătorul decide, cel vătămat primește o sumă de bani, o despăgubire. În acest moment, dacă statul plătește, și știm bine că plătește despăgubiri stabilite de instanțele naționale, dar și despăgubiri stabilite de CEDO, de la bugetul de stat se achită acele despăgubiri. Statul se poate îndrepta împotriva magistratului care a comis eroarea judiciară, în termen de un an. Noi am propus înlocuirea acestui ‘se poate’, care este facultativ, cu obligația statului de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva magistratului”, a spus Toader, la Antena 3.

El a precizat că a mai propus ca acțiunea în regres să nu mai fie exercitată în termen de un an. “Am adus răspunderea din punct de vedere al prescripției la termenul de drept comun, cel de trei ani”, a adăugat ministrul.

Ministrul Justiției susține că actuala reglementare face “inoperantă” răspunderea magistratului.

“Înainte de a-l trage la răspundere, trebuie să se dovedească printr-o altă hotărâre definitivă faptul că magistratul a comis eroarea cu rea-credință sau cu gravă neglijență. Este ca și cum cineva fură, fapta de furt trebuie săvârșită cu intenție directă și ar însemna să îl condamni pentru furt și să derulezi un alt proces prealabil prin care să-i stabilești forma de vinovăție, intenția directă. Și după ce ai dus procesul cu intenția directă, o iei cu un alt proces pentru tragerea la răspundere, ceea ce ar face să treacă de mult termenul de prescripție. Prin urmare, garanțiile constituționale se păstrează, dar statul este obligat să-și recupereze banii, pe care i-a plătit în numele magistratului care a comis eroarea, într-un termen de trei ani de zile”, a precizat Toader.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Daniela Juncu)

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/26/toader-am-propus-o-simplificare-a-raspunderii-magistratilor-00-23-41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *