Toader despre Legea recursului compensatoriu: A fost pornită în mandatul trecut

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că Legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată din mandatul predecesorului său, Parlamentul fiind cel care a decis mărirea de la trei la șase a numărului de zile care se consideră executate la 30 de zile efectuate în penitenciare cu condiții improprii.

c35a52e5-8294-4be3-bba0-58b05cab332c

“Legea cu privire la recursul compensatoriu a pornit din mandatul anterior — trei zile la 30 de zile. Proiectul era cu liberare condiționată, parcursul legislativ a condus la suplimentarea de la trei zile la șase zile, din vocație la liberare condiționată, considerate ca fiind executate. Cu asta cred că ar trebui să faceți istoricul reglementării. Când analizezi o reglementare, vezi de unde a pornit, care au fost fundamentele, care a fost motivarea, rațiunea legiuitorului, să urmărești pe parcurs eventual modificările care au survenit, să vezi cine a făcut modificările”, a spus Toader, la Palatul Parlamentului.

Tudorel Toader a susținut că toți comandanții de penitenciar au știut ce au de făcut, au înțeles sensul legii, au înțeles că șase zile se consideră executate.

“Comisiile care au lucrat 90 de zile au făcut calcule și în prima zi de intrare a legii au văzut cine trebuie eliberat și cine nu. Au fost eliberați cei 529, au dobândit vocație la liberare condiționată, vocație nu înseamnă că sigur vor fi eliberați, un număr de 3.349. Aceia se vor adresa comisiei, dacă nu au și început, se adresează instanței de judecată și judecătorul va aprecia dacă îi pune în libertate, dacă le dă liberare condiționată sau nu”, a adăugat ministrul.

În privința ordinului de ministru privind aplicarea Legii recursului compensatoriu, Tudorel Toader a spus: “Nu am schimbat niciun ordin, am adoptat, am publicat două ordine. Pentru punerea în aplicare a legii, comisiile din penitenciare au lucrat 90 de zile, în lege se prevăd care sunt criteriile pentru a considera un spațiu necorespunzător. Comisiile au făcut inventarierea acelor spații, le-au centralizat la ANP și, pe baza muncii lor, au propus și ministrul a emis ordinul de ministru pentru punerea în aplicare. Să nu îmi cereți să fi dat ordinul la momentul adoptării legii, după care comisiile să lucreze pentru că ar însemna să tragi concluzia înainte de dezbateri, de argumente”.

AGERPRES/(A — autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu)

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/25/toader-despre-legea-recursului-compensatoriu-a-fost-pornita-in-mandatul-trecut-20-19-52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *