Toader: E ‘absolut nefiresc’ că nu a existat o evidență exactă a celor care au intrat în arhiva SIPA: e un dosar la DIICOT

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi că i se pare “nefiresc” faptul că nu există o evidență a celor care au intrat în arhiva SIPA.

661600d2-20e8-49ac-b160-23e8fd6aa216

“Un lucru care nu mi se pare firesc: faptul că am întrebat conducerea ANP: domnule, cei care intrau în arhivă cum intrau? Ei veneau acolo cu ordinul în mână? Să spună: eu sunt Popescu, am abilitare prin ordin să intru, am certificat ORNISS. Și ca gardianul de acolo să aibă o condică în care să scrie: domnul Popescu, abilitat în baza ordinului cutare, a venit la arhiva la ora cutare și a plecat din arhiva la ora cutare. Că a venit singur sau dacă au venit doi, la fiecare în parte rubrica cu data și ora venirii și plecării. Zice: n-avem așa ceva. Nu se poate, e de neimaginat. Într-o unitate militară în centrul ANP, într-o arhivă despre care toată lumea vorbește în fel și chip. Dorința mea e să stingem această stare de suspiciune și de a vedea adevărul de acolo. Cum intrau? Zice: domnule ministru, veneau cu ordinul la dânșii, arătau ordinul și plecau. Păi la ce oră veneau? La ora la care veneau. Și la ce oră plecau? La ora la care plecau. Și nu consemnați? Nu. Și noi știm de câte ori au intrat? Avem condică? N-avem. Eu cred că lucrul este absolut nefiresc”, a afirmat ministrul, prezent la audierile Comisiei de anchetă privind arhiva SIPA.

El a precizat că a solicitat ORNISS să îi comunice dacă persoane care au intrat în arhivă aveau certificat ORNISS și că a înaintat documentația pe această temă către DIICOT, care are în lucru un dosar pe această temă.

“Am trimis către ORNISS și am solicitat : “domnule președinte, vă rog să-mi spuneți dacă X, Y și mai departe, la data la care au intrat în arhivă, aveau sau nu certificat”. Și mi-au răspuns. Dar ministrul Justiției nu face acuzații. Și atunci, ca să fiu eu la adăpost și ca să respect legea și competențele mele, n-am ieșit în public să spun că ăla a intrat și avea, celălalt a intrat și n-avea, celălalt a intrat de trei ori și o dată n-avea și de două ori avea certificat. Știam, și știm cu toții, că DIICOT a fost sesizată cu fapte legate de arhiva SIPA. Am vorbit cu procurorul șef și i-am făcut adresa de înaintare prin care i-am comunicat ceea ce alții mie mi-au comunicat: cine a intrat în arhiva, ce spune ANP despre certificate, ce spune Ministerul Justiției, ce spune ORNISS. Le-am înaintat această documentație cu propunerea mea să o conexeze la lucrarea pe care știm cu toții că o au în lucru. Mai departe nu știu ce s-a petrecut la DIICOT, pentru că nu e de competența mea să verific ce a făcut DIICOT în soluționarea unei sesizări pe care o aveau, unei completări pe care am trimis-o eu”, a detaliat Tudorel Toader.

AGERPRES/(A — autor: Doroteea Purcărea, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/19/toader-e-absolut-nefiresc-ca-nu-a-existat-o-evidenta-exacta-a-celor-care-au-intrat-in-arhiva-sipa-e-un-dosar-la-diicot-12-42-58

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *