Toate lucrurile care sunt aproape la fel de rele pentru tine ca fumatul

Fumatul nu este bun pentru nimeni, iar asta nu este o surpriz─â. Efectele nocive ale ╚Ťig─ârilor sunt bine-cunoscute, ├«ns─â exist─â ╚Öi multe alte lucruri aproape la fel de rele precum fumatul.

├Än Rom├ónia, 28% din persoanele cu v├órste de peste 15 ani fumeaz─â, cu mult peste statisticile de la suedezi (7%) ╚Öi de la englezi (17%), conform CVL Press.┬á Pe l├óng─â fumat, mai exist─â alte amenin╚Ť─âri care plutesc asupra s─ân─ât─â╚Ťii rom├ónilor, iar cei de la Business Insider au realizat o list─â cu acestea.

Singur─âtatea

Singur─âtatea este boal─â grea, se pare. Julianne Holt-Lunstad, profesoar─â de psihologie la Brigham Young University, a efectuat mai multe cercet─âri, ├«n urma c─ârora a descoperit c─â singur─âtatea reduce durata de via╚Ť─â a oamenilor la fel de mult c├ót o face fumatul de 15 ╚Ťig─âri pe zi.

Statul jos în exces

Un studiu din 2014 a arătat că statul jos toată ziua crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Cercetătorii au descoperit că, pentru fiecare două ore petrecute stând jos, riscul de dezvoltare a cancerului de colon, de endometru sau de plămâni creștea, chiar și atunci când oamenii făceau sport în restul zilei.

Lipsa de somn

Conform profesorului Valery Gafarov, de la Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii, lipsa de somn cre╚Öte riscul de infarct la fel de mult precum fumatul regulat.┬áÔÇ×Somnul insuficient ar trebui s─â fie considerat un factor de risc modificabil pentru bolile cardiovasculare, al─âturi de fumat, lipsa de mi╚Öcare ╚Öi dieta nes─ân─âtoas─âÔÇŁ, a spus el.

Bronzatul

Atât bronzatul pe plajă, cât și cel la solar ar putea avea efecte mai periculoase decât fumatul. Un studiu din 2014 a arătat că bronzatul la solar a dus la mai multe cazuri de cancer de piele decât a dus fumatul la cancer de plămâni.

Alimenta╚Ťia nes─ân─âtoas─â

M├ónc─ârurile procesate, pline de zaharuri ╚Öi gr─âsimi saturate ar putea fi mai nocive dec├ót ╚Ťig─ârile. ├Än 2016, un grup de cercet─âtori a descoperit c─â ratele mortalit─â╚Ťii din pricina unei alimenta╚Ťii nes─ân─âtoase au fost mai mari dec├ót cele ale mortalit─â╚Ťii pricinuite de alcool, droguri, fumat ╚Öi sec neprotejat ÔÇô toate la un loc.

Sursa | Play Tech

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *