Tobescu (Fordaq): Politicile publice pe păduri au luat-o în direcții contradictorii, în ultimii 4-5 ani

Politicile publice pe domeniul pădurilor au luat-o în direcții contradictorii, în ultimii 4 – 5 ani, iar la ora actuală ne confruntăm cu o criză artificială a lemnului de foc pentru populație, a declarat, miercuri, la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi, Cătălin Tobescu, reprezentantul Fordaq România, platformă care administrează o piață online pentru profesioniștii lemnului.

091c7753-3069-4f65-bb0a-d049cee45f8f

“Nu cred că gândim atât de diferit, ci avem informații diferite. Până în ultimii 4-5 ani am văzut că politicile publice pe păduri au luat-o în direcții contradictorii. Aceste schimbări contradictorii de direcție au condus la o criză teribilă în domeniul pădurilor și suntem într-o criză de resursă, artificială. Ar trebui să discutăm de această criză de resursă atât de gravă din sector. Populația are nevoie de un necesar de 14-15 milioane mc de lemn de foc. Populația trebuie să plătească prețul pieței. Prin modificarea Codului Silvic din iunie, factorul politic a decis să prioritizeze aprovizionare populației cu lemn de foc”, a spus Tobescu.

Potrivit reprezentantului Fordaq România, odată cu transferul domeniului Păduri de la Ministerul Mediului către Ministerul Apelor și Pădurilor, în România s-au dezvoltat două legislații diferite, respectiv pe mediu și pe păduri.

“Pădurile au fost până la un moment dat la Ministerul Mediului, iar ulterior acestea au fost transferate la alt minister, dezvoltându-se astfel două legislații diferite, pe mediu și pe păduri. Problema centrală în acest moment, care a devenit și o problemă socială, este cea legată de criza artificială a lemnului de foc pentru populație, dar și de creșterea prețurilor peste nivelul țărilor din Uniunea Europeană”, consideră Cătălin Tobescu.

Din datele centralizate de Fordaq România reiese faptul că exporturile industriei mobilei au scăzut pe toate cele trei destinații majore de export pe piața europeană: Germania (-3%), Italia (-10%) și Franța (-3%).

Pe de altă parte, importurile de buștean de rășinoase s-au redus foarte mult în 2017, comparativ cu 2016, ca urmare a intrării în vigoare a interdicției complete de export buștean din Ucraina. 

Potrivit unui raport al Consiliului Concurenței privind piața primară a lemnului, indicele mediu de recoltare este anual de 5,86 mc/ha în Cehia, de 5 mc/ha în Germania, de 3,13 mc/ha în Franța, de 3,47 mc/an în Polonia și de 2,15 mc/ha în România.

Creșterea naturală a pădurilor din România este, în fiecare an, de circa 5,4 mc/ha, arată și datele Institutului Național de Statistică (INS), în timp ce Inventarul Forestier Național relevă că ar fi vorba despre circa 7.8 mc/ha.

Proprietari și administratori de păduri din toată țara, producători de mobilă, organizații de mediu și asociații ale forestierilor își dau întâlnire, miercuri, la București, la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi.

Potrivit organizatorilor, Fordaq România — Comunitatea Forestierilor, în parteneriat cu Consiliul Pădurilor și Dezvoltării Rurale, scopul evenimentului este de a analiza starea actuală a sectorului forestier din România, dar mai ales de a găsi soluții care să salveze o întreagă industrie, aflată în pragul falimentului.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa Agerpres | Economie
https://www.agerpres.ro/economie/2017/12/06/tobescu-fordaq-politicile-publice-pe-paduri-au-luat-o-in-directii-contradictorii-in-ultimii-4-5-ani-11-24-11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *