Tudorel Toader: Nu are probațiunea competențe când pedeapsa e considerată efectiv executată

Serviciile de probațiune nu au competențe în cazul deținuților care au executat efectiv pedepsele și au fost eliberați ca efect al Legii recursului compensatoriu, a afirmat miercuri ministrul Justiției, Tudorel Toader.

01df7e2d-d154-452a-b01a-7b08b874d9bd

“Legea a intrat în vigoare de câteva zile, vocația este pe viitor, judecătorii vor analiza cererile de liberare condiționată. Când judecătorii vor libera condiționat, vor stabili condițiile și abia în legătură cu aceia probațiunea are competențe după lege, pe care și le îndeplinește. (…) Probațiunea are treabă numai în ipoteza liberării condiționate și nu are probațiunea competențe când pedeapsa e considerată efectiv executată și el iese din penitenciar”, a declarat Toader, la sediul CSM.

Ministrul a explicat care sunt diferențele între cele două situații, liberarea după executarea integrală a pedepsei și liberarea condiționată.

“Cel care iese din penitenciar prin executarea integrală a pedepsei pleacă acasă din prima zi, nu ai voie să-l ții nicio oră, nicio zi peste durata hotărârii, pentru că se numește lipsire de libertate în mod ilegal. (…) Prin urmare, când se execută integral pedeapsa iese din penitenciar fără intervenția judecătorului, fără hotărâre judecătorească, pe cale administrativă, fără condiții (…) și probațiunea nu mai are nimic a face în această situație. A doua ipoteză este cealaltă, când zilele din cele care se consideră executate, șase la 30, se adună cu cele executate efectiv, se consideră că fracția e îndeplinită, el dobândește vocație la liberare condiționată. Când are vocație la liberare condiționată, atunci comisia îl dezbate, îl propune, se duce la judecător, se dă hotărâre judecătorească cu cale de atac și (…), dacă îl liberează condiționat (…), îi pune condițiile pe care le are de îndeplinit în perioada rămasă, aceea de liberare condiționată. Abia în intervalul acela intervin ofițerii de probațiune”, a precizat Tudorel Toader.

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) l-a acuzat în urmă cu o zi pe ministrul Justiției că induce o idee falsă și anume că toți deținuții cu dreptul de a se libera condiționat din penitenciar, ca urmare a Legii recursului compensatoriu, vor fi supravegheați, după liberare, de personalul serviciilor de probațiune.

Potrivit unui comunicat al SNCSP, Tudorel Toader a făcut afirmații nu corespund adevărului, întrucât, potrivit legilor în vigoare, serviciile de probațiune au atribuții de supraveghere numai față de acele persoane care au fost condamnate în baza noului Cod penal, intrat în vigoare în 2014 și care la data liberării condiționate din penitenciar mai au de executat un rest de pedeapsă egal cu doi ani sau mai mare.

“Declarațiile ministrului Justiției amenință să perturbe activitatea serviciilor de probațiune, existând deja semnale că unele unități penitenciare au început să trimită liberații condiționat din ultimele zile către serviciile de probațiune pentru a primi ‘asistență post-penală’, pe motiv că ‘așa a declarat domnul ministru’, deși nicio lege în vigoare la acest moment nu prevede o astfel de situație”, se mai arăta în comunicat.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Claudia Stănescu)

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/25/tudorel-toader-nu-are-probatiunea-competente-cand-pedeapsa-e-considerata-efectiv-executata-16-09-37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *