Tudose: Taxa de solidaritate există, este 0,25%; MFP calculează ca fondul de asigurare să rămână în sumă reală la fel

Taxa de solidaritate există în acest moment, este de 0,25%, iar Ministerul de Finanțe face calculele pentru ca fondul de asigurare să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare, a declarat vineri premierul Mihai Tudose.

24e0e071-22ea-43a7-b2b4-a0f687f287ae

“Astăzi, când stăm de vorbă, această taxă există. Domnul ministru de Finanțe a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri. Astăzi, când stăm de vorbă, tot angajatorul plătește 0,25% această taxă, care este și o taxă de asigurare cerută de Uniunea Europeană și clamată și de sindicate. Că este 0,25%, că este… va fi un fond de asigurare, că este 1%, aici Ministerul de Finanțe face calculele, fiindcă, dat fiind faptul că se schimbă baza de raportare, va trebui să rămână cifra în sumă reală identică. Despre asta este vorba. Astăzi, angajatorul dumneavoastră plătește 0,25%”, a declarat premierul Mihai Tudose, vineri, într-o conferință de presă la Deva, întrebat despre taxa de solidaritate de 2%.

Fiind întrebat dacă a înțeles explicațiile date de ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, pe acest subiect, premierul a spus: “Acum, ca să fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finanțelor am înțeles aproape ca dumneavoastră, doar că norocul nostru este că știm că nu e așa”.

“Mai spun odată, eu încerc să vorbesc în românește, nu în ‘finanțista’ domnului ministru Mișa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rău la domnia sa. Astăzi, repet, dumneavoastră, când vă luați salariul, angajatorul dumneavoastră plătește această taxă de 0,25%. Această taxă se va menține, inițial noi am spus că (…) rămân cele două, sănătate și de pensie, s-a constatat că mai trebuie această taxă, este obligatorie, este o negociere și la nivel de Uniune Europeană și sindicatele o clamează, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de muncă. Am înțeles, va rămâne, că este 0,25 % sau 0,30%, repet, Ministerul de Finanțe face calculele necesare pentru ca fondul respectiv să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare”, a afirmat premierul.

Prezent în aceeași conferință de presă, vicepremierul Marcel Ciolacu a oferit, la rândul său, o serie de explicații pe același subiect.

“În acest moment, cu toții plătim 39,25% la asigurări. În programul de guvernare, odată cu transferul obligațiilor sociale de la angajator la angajat, vom plăti 35%. Cei 39,25% erau formați din 22,75%, plătea angajatorul, și 16% (16,5% — n.r.), se pare, angajatul. Nu este nicio taxă în viitor, de la 39,25% noi ne ducem la 37%, deci este o micșorare a acestor taxe prin transfer. Mai mult decât atât, există această directivă europeană, se numesc creanțe, care reprezintă 0,25%. Până acum, angajatorul plătea în mai multe conturi, la creanțe, la șomaj, erau vreo patru conturi. În acest moment, toate acestea care însumau până acum 2,25% se vor plăti într-un cont, mai puțin cu 0,25%, respectiv vor plăti 2%. Este un lucru pe care l-au cerut și sindicatele, este responsabilitatea și a angajatorului, nu numai a angajatului, care-și va plăti direct cei 35%, normal, tot prin angajator, că el are întreaga sumă”, a explicat Ciolacu.

Vicepremierul a punctat că nu există nicio taxă nouă.

“Domnul ministru Mișa, cu adevărat, a ieșit că există o nouă taxă. Nu există nicio nouă taxă. Mai mult decât atât, pentru grupele de muncă se plătea pentru grupa I — 5%, respectiv 10% de către angajator, în viitor se vor plăti 4%, respectiv 8%, deci este o scădere și în acest domeniu. Deci, toți cei care-și vor face bugetul pentru anul viitor, multinaționalele și toate companiile pot să bugeteze, vor fi taxe mai puține, deci cheltuielile vor fi mai mici cu angajații”, a spus Ciolacu.

AGERPRES/ (A,AS — autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/20/tudose-taxa-de-solidaritate-exista-este-0-25-mfp-calculeaza-ca-fondul-de-asigurare-sa-ramana-in-suma-reala-la-fel-15-11-30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *