Tulcea: Fonduri europene pentru închiderea a 50 de centre de plasament din România

Autoritățile române vor să încheie anul viitor contracte de finanțare pentru oferirea de servicii sociale în comunitate copiilor care în momentul de față beneficiază de sprijin în 50 de centre de plasament, a declarat joi președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Gabriela Coman.

b14f38fd-3172-4042-ac67-94b86ba26b70

‘S-a lansat un prim call pe Programul Operațional Regional. Termenul de depunere a proiectelor este la începutul lunii ianuarie. Pe acest call vor aplica autoritățile pentru 50 de instituții. Încercăm să identificăm alte surse de finanțare ca să continuăm acest proces, astfel încât să reușim să atingem ce ne-am propus în strategie — închiderea centrelor clasice și mari până în anul 2020. Măcar să fie contractată închiderea lor, dacă nu va fi finalizată’, a afirmat Coman.

Pe lângă proiectele de închidere a celor 50 de centre de plasament din România, autoritățile mai pregătesc alte 20 de proiecte similare care le vor înlocui pe cele care vor fi refuzate la evaluare. Toate proiectele, potrivit sursei, au la bază o metodologie unitară de închidere a centrelor, astfel încât procesul de dezinstituționalizare să fie o soluție pentru fiecare copil din aceste centre.

‘Este un proces construit împreună cu autoritățile județene. Sunt locuri în care procesul merge mai ușor, locuri în care merge mai greu. Dar gândiți-vă că acest proces va afecta niște resurse umane. Opinia noastră este că evaluarea de personal pe care o facem acum nu e decât în ajutorul autorităților care sunt angajatorii personalului din domeniu’, a mai spus președinta ANPDCA.

Planul de prioritizare a instituțiilor care vor fi închise a fost întocmit în cadrul unui proiect prin care s-au evaluat 168 de centre de plasament din România.

Procesul de dezinstituționalizare a copiilor dezavantajați a început, potrivit Gabrielei Coman, în perioada 1999-2000, atunci când 300 de centre de plasament din România au fost închise în urma derulării unor proiecte finanțate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Banca Europeană pentru Investiții și de organizații neguvernamentale.

Președinta ANPDCA participă zilele acestea la Tulcea la reuniunea Corpului Profesional al Specialiștilor în Servicii Sociale (CPSSS) din cadrul Asociației Municipiilor din România.

AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Antonia Niță)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/19/tulcea-fonduri-europene-pentru-inchiderea-a-50-de-centre-de-plasament-din-romania-19-35-18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *