Tulcea: Grupa canină a Inspectoratului Județean de Jandarmi, implicată în zeci de misiuni

Grupa canină a Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) din Tulcea a înregistrat, anul acesta, 80 de misiuni de patrulare, restabilire și menținere a ordinii publice.

a96272b3-10c8-4598-a51b-5d75ba27a534

Șeful conductorilor din cadrul IJJ, plutonier major Claudiu Moscu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că cei șase câini ai acestei grupe au identificat și persoane care sustrăgeau material lemnos din pădure.

“Cu ajutorul unuia dintre câini am găsit persoanele care sustrăgeau material lemnos din pădure. De altfel, câinele de urmărire Obutu este cel mai performant, pentru că și pregătirea lui pentru formarea în această specializare este complexă”, a menționat Moscu.

Obutu, în vârstă de 6 ani și jumătate, este de altfel câinele care în urmă cu un an i-a ajutat pe polițiști să-l găsească pe tânărul din orașul Sulina, condamnat la doi ani de închisoare pentru furt calificat și încarcerat la Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranță, care a evadat atunci când era la un punct de lucru din municipiul Tulcea.

“Am fost solicitați de echipele de criminaliști de la Inspectoratul de Poliție al Județului. El a ajutat la descoperirea locului în care a dispărut un recepționer al unui hotel din oraș”, a afirmat conductorul Viorel Evsei din cadrul IJJ.

Asigurarea ordinii publice la meciurile de fotbal se numără printre acțiunile la care patrupedele IJJ și-au făcut datoria în ultimii ani.

“Acum câțiva ani de zile, în județ au fost două meciuri de fotbal la care am intervenit cu câinii de serviciu pentru dispersarea suporterilor, pentru că metodele folosite anterior nu au dat rezultate. Au fost două intervenții la un interval de două săptămâni, iar misiunile cu câinii au fost de succes”, a precizat șeful conductorilor din cadrul IJJ, plutonier major Claudiu Moscu.

Niciunul din câinii IJJ nu a participat vreodată la un concurs de specialitate organizat în România, însă inspectorul șef al IJJ, colonel Ion Bordei, a declarat că orice câine al unității ar face față “cu brio” unei competiții.

“Consider că toți câinii IJJ sunt pregătiți pentru specialitatea în care sunt încadrați și că orice câine al unității noastre poate face față cu brio unui concurs”, a precizat inspectorul șef Bordei.

Grupa canină a unității a efectuat de la începutul anului circa 80 de misiuni, potrivit Inspectoratului.

IJJ a invitat vineri presa la un antrenament al Grupei canine în timpul căruia au fost efectuate exerciții de disciplină canină în grup, de agresivitate canină, de interceptare și de legitimare a unei persoane cu ajutorul unui câine.

AGERPRES / (A, AS — autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frățilă)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/20/tulcea-grupa-canina-a-inspectoratului-judetean-de-jandarmi-implicata-in-zeci-de-misiuni-18-27-10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *