Ucis de pandemie, dupa ce a castigat razboiul cu Ceausescu. Omagiu unui roman curajos

Miercuri, 25 martie, a murit la Paris, rapus de pandemia care bantuie lumea, Paul Goma. Un om de mare curaj care a castigat confruntarea cu dictatura.

Citeste toate textele scrise de Cristian Preda pentru Ziare.com

In semn de omagiu, copiez aici o parte din prima scrisoare pe care scriitorul i-a adresat-o lui Ceausescu, in primele zile ale lunii februarie 1977. E un document fara de care istoria noastra din secolul trecut nu va putea fi inteleasa:

“Domnule Ceausescu,

De o luna de zile, de cand, la Praga, a fost data publicitatii Charta 77, ma straduiesc sa-mi conving cunoscutii sa se solidarizeze cu actiunea cehilor si a slovacilor. Dar fara succes.

Unii au refuzat net, recunoscand cinstit ca asta – adica solidarizarea – cade sub articolul cutare al Codului Penal; altii nu cunosteau articolul, dar cunosteau Securitatea, pe dinauntru; altii, ceva mai curajosi, s-au declarat dispusi sa semneze o scrisoare de solidaritate, dar indescifrabil; in fine, altii mi-au propus sa mai asteptam nitel, sa vedem rezultatul la pauza: daca actiunea chartistilor reuseste, atunci poate ne pica si noua ceva din cuceririle lor; daca nu, atata paguba, ramanem fara cuceriri, dar si fara consecintele pe care cehii le vor trage.

Va rog sa ma credeti ca atitudinea concetatenilor nostri m-a mahnit: toti vecinii nostri se misca, isi cer drepturile care li se cuvin, pana si rusii (care stim noi cine sunt…) striga in gura mare ca sunt neliberi, ca drepturile le sunt calcate in picioare. Numai noi, romanii tacem. Si asteptam. Sa ni se dea totul de-a gata.

Romanii nostri se gandesc numai la ceea ce vor pierde daca va afla Securitatea, nu se gandesc la ceea ce vor castiga – in ciuda Securitatii. Un cunoscut, un Escu-pur-sange, m-a jignit de moarte – si nu numai pe mine.

Stiti ce mi-a zis? Zice: “Domnule, dumneata te agiti intr-un anume fel si vrei sa faci anumite chestii care nu sunt specifice romanilor – deci nu esti roman!”. “Cum, nu?” zic, atins la tricolor. “E adevarat, bunicul dinspre tata era macedonean (Goma), bunica dinspre mama grecoaica (Cuza), e adevarat ca mai am si ceva sange polonez de la bunica dinspre tata, dar ce conteaza sangele care apa nu se face?

Conteaza ca eu ma simt roman. Pentru ca m-am nascut in Romania (in judetul Orhei), pentru ca limba mea materna este romana, pentru ca pe bunicul dinspre mama il chema Popescu si pentru ca (si cu asta i-am inchis gura!) pentru ca inchisorile mi le-am facut aici, pe si sub pamantul patriei mele iubite!”.

“Bine, bine, sa zicem ca esti roman” a cedat -Escu, “dar te comporti ca un neroman!”. Ei, si m-am infuriat rau de tot si i-am zis-o de la obraz: “Da? Dar de Ceausescu ce mai zici? Si el e neroman? Ba e foarte roman si, cu toate astea, in 15 august 1968, s-a dus la Praga, sa-l asigure pe Dubcek de solidaritatea romanilor.

Si, desi roman, a condamnat, de la balcon, cu vehementa, invadarea Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia si a zis ca ce-au facut ele, trupele, este o mare rusine!”. Asa i-am zis. La care el: “N-ai decat sa-i ceri lui Ceausescu ceea ce-mi ceri mie: o semnatura pe scrisoarea de solidaritate cu cehii!”

Domnule Ceausescu,

Inteleg ca inalta Dvs. semnatura nu va accepta niciodata sa se aseze langa semnatura unui simplu cetatean si inca a unui scriitor fara talent. Si chiar daca s-ar intampla aceasta minune, ce se poate face numai cu doua semnaturi? Ar putea semna si sotia mea, dar situatia nu s-ar schimba: daca s-au gasit 30 de unguri, atunci, proportional, ar fi nevoie de cca 90 de romani semnatari. Hai 50. Sau macar 10.

Dar de unde? V-am mai spus: romanii se tem de Securitate. Rezulta ca, in Romania, doi insi nu se tem de Securitate. Domnia Voastra si cu mine. Dar, dupa cum v-am mai spus, numai cu doua semnaturi…”

[Am reprodus fragmentul din volumul Paul Goma, Scrisori intredeschise. Singur impotriva lor, editie ingrijita de Laszlo Alexandru, Biblioteca Revistei “Familia”, Editura Multiprint, Oradea, 1995, pp. 58-59.]

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Despre ce vrei sa scriem?

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *