Ucraina salvează Moldova de la un colaps energetic

Ucraina salvează Moldova de la un colaps energetic

Republica Moldova a majorat, în ultimele 24 de ore, importul de energie electrică din Ucraina, pentru a acoperi deficitul apărut în sistem, ca urmare a producţiei mai mici la CET-uri şi la Cuciurgan, transmite Noi.md cu referire la mold-street.com.

Informațiile operative și tehnice ale întreprinderii de stat Moldelectrica despre funcționarea sistemului electroenergetic arată că, în orele dimineţii, fluxurile de energie din Ucraina ajung la circa 130-150 MW, ceea ce reprezintă aproape 20% din necesarul Republicii Moldova.

De exemplu, azi, 13 octombrie, la ora 10:20 dimineaţa, consumul de energie a trecut de 900 MW, iar planul de producţie şi consum era de 880 MW.

Datele Molelectrica arată că producţia a constituit aproximativ 740-750 MW, din care doar 700 de la CET-uri, inclusiv Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, CET-Nord şi Termoelectrica.

Aproximativ 34 de MW erau asiguraţi de centralele hidroelectrice (Costeşti şi Dubăsari iar 3 MW de sursele de energie regenerabilă. Restul de 160-170 MW erau luaţi din sistemul energetic ucrainean.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/ucraina-salveaza-moldova-de-la-un-colaps-energetic-555481

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *