Uimitoarea construcţie a apeductului din Segovia [video]

Apeductul este situat în centrul oraşului Segovia din Spania.Acesta duce apa din munte, de la Sierra de Guadarrama, traversează oraşul Segovia şi se termină în apropiere de Alcázar, are o lungime de 728 de metri şi la cel mai înalt punct depăşeşte 29 de metri.

Apeductul din Segovia este o lucrare de inginerie unică în lume, care nu încetează să uimească constructorii din antichitate şi până în zilele noastre.

Înainte de construirea unui apeduct, inginerii romani efectuau un studiu aprofundat al terenului, al pantelor şi al posibilităţilor traseului ulterior al apei.

Structura este formată din 120 de stâlpi care susţin 167 arcade (44 dintre ele sunt arcade duble). Din orice punct priveşti, apeductul este o operă maiestuoasă.

Construcţia care datează de acum două mii de ani este conservată remarcabil, în ciuda faptului că marile pietre de granit din care este construit sunt aşezate fără niciun fel de material care să ajute la îmbinarea pieselor. Cele 20.400 de pietre se susţin datorită unei strategii de echilibru a forţelor care nu a fost niciodată cunoscută.

Meritul acestei lucrări spectaculoase nu poate fi atribuit nimănui în special, şi nu există nimic similar în lume. Mulţi arhitecţi şi studenţi de arhitectură, precum şi ingineri o vizitează pentru a descoperi cum a fost construită.

În mod normal, monumentele care durează de mai multe secole trec prin renovări, însă apeductul din Segovia este menţinut cu structura intactă.

Perioada exactă când a început construcţia lui pare o enigmă. Până în prezent s-a crezut că a fost o lucrare ridicată în primul secol. Cu toate acestea, studiile efectuate în ultimii ani au sugerat că ar putea fi construit mai târziu, în secolul al doilea, în epoca lui Traian.

Cercetătorii cred că este mult mai probabil ca începerea construcţiei să dateze din timpul împăratului Hadrian, între anii 112 şi 116.

În secolul al XI-lea, în timpul unui atac al musulmanilor condus de Al-Mamún de Toledo, au fost distruse trei arcuri ale construcţiei. Secole mai târziu a putut fi restaurată la starea iniţială.

Apeductul din Segovia a fost construit cu obiectivul ambiţios de a furniza apă pentru aproximativ 20.000 de oameni. Totuşi, este curios faptul că în acel timp, Segovia nu a fost decât o fortificaţie cu o sută de locuitori. Ce şi-a dorit constructorul său? Cine ştie …

Este perfect integrat în viaţa urbană, iar arhitectura oraşului se armonizează cu farmecul său.

În 1985, apeductul a a fost inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, pentru că este una dintre cele mai mari lucrări de inginerie hidraulică din timpul Imperiului Roman. Dar, în prezent, starea de deteriorare a pietrei din cauza poluării aerului a fost atât de alarmantă încât statul, cu ajutorul altor organizaţii naţionale şi internaţionale, a trebuit să îl protejeze printr-un proces de restaurare completă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *