Uite Barza! 3.000 de cuiburi recenzate, peste 1600 sunt noi

9.352 de rom├óni au desc─ârcat aplica╚Ťia ÔÇ×Uite, BarzaÔÇŁ ╚Öi au contribuit la num─ârarea popula╚Ťiei de berze albe din Rom├ónia, ├«n cei doi ani de c├ónd se desf─â╚Öoar─â proiectul de num─ârare a berzelor albe, implementat de Societatea Ornitologic─â Rom├ón─â cu sprijinul companiilor Enel din Rom├ónia. ├Än total, anul acesta au fost num─ârate 10.238 de p─âs─âri, spre deosebire de cele 8.241 de anul trecut.

Uite Barza!

Uite Barza!

Num─âr─âtoarea din 2018 a avut loc ├«n perioada 25 iunie-31 iulie ╚Öi a contabilizat 3.000 de cuiburi de barz─â alb─â ├«n toat─â ╚Ťara, dintre care 1.676 sunt cuiburi noi, care nu mai existau ├«n nicio baz─â de date. Cele mai surprinz─âtoare semnal─âri au fost cele dou─â cuiburi de barz─â care se reg─âsesc ├«n Bucure╚Öti, primele de acest gen de p├ón─â acum.

Top jude╚Ťe cu cele mai multe cuiburi recenzate ├«n 2018

  1. Jude╚Ťul Tulcea ÔÇô 327 de cuiburi
  2. Jude╚Ťul Suceava ÔÇô 293 de cuiburi
  3. Jude╚Ťul Harghita ÔÇô 255 de cuiburi
  4. Jude╚Ťul C─âl─âra╚Öi ÔÇô 186 de cuiburi
  5. Jude╚Ťul Covasna ÔÇô 183 de cuiburi

├Än top 10, urmeaz─â jude╚Ťele Ia╚Öi, Constan╚Ťa, Boto╚Öani, Br─âila ╚Öi Bihor.

Extreme cuib─âritului berzelor albe

Pe harta aplica╚Ťiei se observ─â foarte u╚Öor c─â berzele albe cuib─âresc ├«n toat─â ╚Ťara, mai pu╚Ťin ├«n zonele muntoase. Statistica furnizat─â de aplica╚Ťia ÔÇ×Uite, Barza!ÔÇŁ arat─â ╚Öi care sunt extremele.

Cuibul situat la cea mai mare altitudine este localizat ├«n jude╚Ťul Cluj, la 1.154 de metri, iar cel aflat la cea mai joas─â altitudine se afl─â ├«n comuna Sf├óntu Gheorghe din jude╚Ťul Tulcea.

Dintre cele ├«nregistrate, cel mai nordic cuib este ├«n localitatea R─âd─âu╚Ťi-Prut din jude╚Ťul Boto╚Öani, iar cel mai sudic se afl─â la Zimnicea, ├«n jude╚Ťul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, jude╚Ťul Timi╚Ö, iar cel mai estic se afl─â ├«n satul comuna Sf├óntu Gheorghe, ├«n jude╚Ťul Tulcea.

Top localit─â╚Ťi cu cele mai multe cuiburi recenzate ├«n acest an

  1. Murighiol (Tulcea) ÔÇô 68 de cuiburi
  2. S├ónsimion (Harghita) ÔÇô 61 de cuiburi
  3. Ai╚Ťa Mare (Covasna) ÔÇô 58 de cuiburi
  4. Siculeni (Harghita) ÔÇô 52 de cuiburi
  5. Gr─âdi╚Ötea (C─âl─âra╚Öi) ÔÇô 41 de cuiburi

Top 10 este completat de localit─â╚Ťile Baraolt (Covasna), S├óncr─âieni (Harghita), Vicovu de Sus (Suceava), Berte╚Ötii de Sus (Br─âila), Cornu Luncii (Suceava).

Cele mai multe cuiburi de barz─â alb─â se afl─â pe st├ólpi ai re╚Ťelelor de electricitate (1.946 de cuiburi), dar exist─â berze care au ales s─â cuib─âreasc─â ╚Öi pe case, bazine de ap─â ╚Öi indicatoare de limit─â de jude╚Ť, a╚Öa cum este ├«n jude╚Ťul Alba.

├Än cele 3.000 de cuiburi recenzate ├«n 2018 au fost num─âra╚Ťi ╚Öi puii. Exist─â un total de 5.311 pui num─âra╚Ťi, rezult├ónd o medie de 2,58 pui la un cuib. Cel mai mare num─âr de pui num─âra╚Ťi ├«ntr-un cuib de barz─â a fost 6 (╚Öase), la nu mai pu╚Ťin de opt cuiburi din localit─â╚Ťi diferite.


Faptul c─â berzele albe aleg s─â cuib─âreasc─â pe st├ólpi ridic─â ╚Öi o serie de riscuri, cum ar fi riscul de electrocutare a p─âs─ârilor sau de incendiu al cuiburilor, ceea ce poate provoca ╚Öi pene de curent. Situa╚Ťiile unde cuiburile pun ├«n pericol re╚Ťeaua electric─â sunt descoperite cu ajutorul aplica╚Ťiei ╚Öi apoi trimise c─âtre distribuitorii de energie electric─â, pentru a putea lua m─âsuri care s─â ├«mpiedice mortalitatea la berze ╚Öi s─â previn─â penele de curent.

Solu╚Ťiile sunt supra├«n─âl╚Ťarea cuiburilor existente, cu ajutorul supor╚Ťilor metalici, izolarea liniilor ╚Öi amplasarea de balize pentru a evita coliziunea p─âs─ârilor cu liniile electrice. Din 2010 ┼či p├ón─â ├«n prezent, companiile de distribu┼úie ale Enel ├«n Rom├ónia au instalat pe st├ólpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barz─â ┼či peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea p─âs─ârilor ┼či reducerea ├«ntreruperilor cauzate de acestea.

Comentarii

comentarii

Citeste in continuare mai multe noutati de la: Green Report

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *