Uite urgenta, nu e urgenta: Creditele gratuite promise de Dancila au dat bine la bilant si cam atat. De ce nu se aplica OUG

Premierul Viorica Dancila a trecut in bilantul celor 6 luni de mandat si ordonanta de urgenta privind asa-numitele „credite gratuite” acordate tinerilor, insa, la mai bine de o luna de la adoptare, actul normativ nu a facut nici macar primul pas absolut necesar pentru a incepe sa produca efecte.

Intitulat pompos „Investeste in tine„, programul prevede ca tinerii care indeplinesc anumite conditii vor putea obtine credite avantajoase, cu „dobanda zero, pentru ca este suportata integral de stat”, conform spuselor premierului Dancila.

Citeste mai multe despre: Guvernul a dat ordonanta de urgenta pentru creditele cu dobanda zero „Investeste in tine”

Criticat de specialistii in economie, care apreciaza ca masura este fie „populista”, fie „o himera”, fie de-a dreptul „tampita”, programul a ramas pana acum (la aproape 9 saptamani de la adoptare in sedinta de guvern!) inca la stadiul vorbelor, facandu-ne sa ne intrebam de ce a fost nevoie de o ordonanta de urgenta daca pasul doi se face cu atata lentoare si daca nu cumva menirea acestei masuri nu a fost alta decat aceea de a da bine in bilantul premierului Dancila.

Citeste si:

Cum era si firesc, promisiunea a starnit interesul potentialilor beneficiari, care si-ar fi dorit sa afle ce trebuie sa faca pentru a se bucura de banii garantati astfel de stat. Am vrut sa le raspundem la intrebari si sa vedem cine a avut dreptate in aceasta chestiune, Guvernul sau contestatarii, insa am aflat ca modul in care va fi aplicat actul normativ este, deocamdata, un mister.

Conform actului normativ, OUG 50/2018,plafonul anual al garantiilor, modalitatea si conditiile de acordare, conditiile de eligibilitate ale bancilor si a persoanelor fizice beneficiare ale creditului, regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Garantiile se acorda in limita plafonului aprobat si in functie de criteriile specifice prevazute in normele si procedurile interne de creditare ale bancilor si in normele de garantare ale Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si ale Fondului Roman de Contragarantare”.

Insa primul pas, absolut obligatoriu, era ca, „in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si Ministerul Finantelor Publice vor elabora normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv modalitatea si conditiile de acordare si recuperare a garantiilor, care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului„.

Contactat, luni, de Ziare.com, presedintele Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, Ion Ghizdeanu, ne-a declarat ca normele au fost adoptate, urmand sa ajunga la un moment dat si in sedinta de guvern.

„Normele sunt gata. Nu e saptamana asta sedinta de guvern, e pe 20 (august, n.red.) . Normele sunt pe parcurs, la avizat”, ne-a spus Ion Ghizdeanu.

Ziare.com a cerut si Asociatiei Romane a Bancilor un punct de vedere, insa pana la ora redactarii acestui articol n-am primit niciun raspuns.

Prin urmare, daca timp de 2 luni (22 iunie – 22 august) nu se va intampla nimic, de ce a fost nevoie de o ordonanta de urgenta data pe perioada vacantei de vara?

Totusi, in cateva luni vom afla daca exista banii necesari si, mai ales, daca Parlamentul va fi de acord cu ideea sau va respinge, prin vot in plen, OUG cu care deja s-a laudat Viorica Dancila.

Citeste mai multe despre: Dancila si-a facut bilantul: Mandria nationala de a salva doua rase de porci, ajutor de stat pentru Hollywood, cifre umflate si promisiuni

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *