Un străin căutat de autoritățile naționale, extrădat astăzi din Bulgaria

Un străin căutat de autoritățile naționale, extrădat astăzi din Bulgaria

Un cetățean al Turciei a fost extrădat astăzi, 6 mai a.c., autorităților moldovenești. Acesta era anunțat în căutare internațională pentru implicarea sa într-o grupare specializată în migrație ilegală. Conform informațiilor, bărbatul de 48 de ani împreună cu alți cetățeni moldoveni ajutau persoane din țările de risc să ajungă ilegal în Uniunea Europeană cu perfectarea în acest sens a unor documente de identitate oficiale false.

Membrii grupului criminal organizat activau potrivit rolurilor clar definite pentru identificarea cetățenilor străini, confecționarea documentelor oficiale false, preponderent a pașapoartelor străine, vize, care ar fi pretins emise de autoritățile Turciei.

Ulterior, persoanele organizau intrarea, șederea și transportarea cetățenilor străini spre Uniunea Europeană, tranzitînd Republica Moldova. La fel, teritoriul Republicii Moldova era utilizat pe post de punct de staționare temporară cît timp erau confecționate documentele oficiale false. Potrivit probelor acumulate a fost stabilit că o parte din membrii aceluiași grup criminal organizat sînt la fel de origine cetățeni ai Turciei, în privința cărora sînt desfășurate acțiuni de urmărire penală în scopul identificării, localizării și extrădării autorităților Republicii Moldova pentru a fi supuși răspunderii penale.

vest

Potrivit surselor victimele migrației ilegale urmau să achite fiecare cîte 7000 Euro.

Pe faptul celor stabilite, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest și procurori din cadrul Procuraturii raionului Hîncești au desfășurat acțiuni speciale de investigație și urmărire penală fiind acumulate probe în acest sens și documentată activitatea membrilor grupului criminal.

Astfel, în luna octombrie 2021 pe numele cetățeanului turc a fost pornit un dosar de căutare internațională în vederea stabilirii locului aflării acestuia, dar și reținerea lui ulterioară pentru extrădare. Drept urmare, autoritățile bulgare au anunțat despre localizarea și reținerea cetățeanului Turciei, lansarea procedurii de extrădare a persoanei și transmiterea acestuia autorităților Republicii Moldova pentru continuarea investigațiilor.

La 6 mai 2022 prin Aeroportul Internațional Chișinău, cetățeanul Turciei sub escorta angajaților INTERPOL a fost predat autorităților de drept ale Republicii Moldova.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/un-strain-cautat-de-autoritatile-nationale-extradat-astazi-din-bulgaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *