Uniunea Europeană, serios îngrijorată de decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul

Uniunea Europeană s-a declarat, miercuri seară, serios îngrijorată de decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, afirmând că această hotărâre poate avea consecințe pentru perspectivele de pace, transmite Reuters.

0bf13a3e-cad0-4e78-9c48-86e256873a1d

”Aspirațiile ambelor părți (israeliană și palestiniană, n.r.) trebuie să fie îndeplinite și trebuie să fie găsită prin negocieri o cale de soluționare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state”, a subliniat șefa diplomației UE, Federica Mogherini.

Anterior în cursul zilei de miercuri, Mogherini a reiterat, într-o convorbire telefonică cu președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, “poziția fermă” a UE potrivit căreia “statutul final al Ierusalimului ca viitoare capitală a Israelului și a unui stat palestinian trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspirațiilor ambelor părți”.

Ea a reafirmat totodată angajamentul Uniunii Europene față de “reluarea unui veritabil proces de pace care să conducă la o soluție bazată pe două state”, singura perspectivă în opinia sa “de a garanta pacea și securitatea atât a palestinienilor cât și a israelienilor”.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/12/06/uniunea-europeana-serios-ingrijorata-de-decizia-lui-donald-trump-privind-ierusalimul-22-33-12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *