Uniunea Europeană va aloca Ucrainei un nou pachet important de asistență militară

Uniunea Europeană va aloca Ucrainei un nou pachet important de asistență militară

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei încă 500 de milioane de euro în calitate de asistență militară, țările membre ale organizației urmînd să ajungă la un acord în zilele următoare privind declararea embargoului asupra petrolului rusesc, a declarat Josep Borrell, șeful serviciului de politică externă al UE. Oficialul european este citat de Reuters.

„Intenționez să anunț că noi, în calitate de UE, vom oferi o nouă tranșă de 500 de milioane de euro pentru a oferi sprijin militar Ucrainei. Astfel, suma totală va fi de două miliarde de euro”, a rezumat șeful diplomației europene.

Borrell a anunțat pentru prima dată planurile de a crește ajutorul militar pentru Ucraina pe 12 mai. Se presupune că fondurile pentru un nou pachet amplu vor fi alocate din Fondul european pentru pace, dar acest plan nu a fost încă agreat. Este de așteptat ca propunerea de alocare a fondurilor să fie inclusă pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a miniștrilor de Externe ai UE.

De la începutul lunii martie, Uniunea Europeană a alocat, prin intermediul fondului, 1,5 miliarde de euro Ucrainei pentru achiziționarea de arme și echipamente militare. În plus, multe țări ale Uniunii au furnizat arme pe bază bilaterală.

Anterior, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat țările occidentale împotriva continuării livrărilor de arme către Ucraina, menționînd că acest lucru ar putea duce la consecințe catastrofale. Medvedev a atras atenția asupra faptului că țările occidentale „încearcă să inducă teza că Rusia sperie lumea cu un conflict nuclear.

„Asigurarea fără măsură a Ucrainei de către țările NATO cu arme, pregătirea trupelor sale pentru a folosi echipamente occidentale, trimiterea de mercenari și desfășurarea de exerciții de către țările aliate în apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia, în loc de actualul „război prin procură” pe care îl poartă deja. Un astfel de conflict riscă întotdeauna să se transforme într-un război nuclear cu în sensul deplin al cuvîntului”, a spus Dmitri Medvedev.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/in-lume/uniunea-europeana-va-aloca-ucrainei-un-nou-pachet-important-de-asistenta-militara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *