UNTRR a semnat o declarație,împreună cu asociații de transport și confederații patronale din 17 țări,împotriva Directivei privind detașarea lucrătorilor

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a semnat o Declarație comună împreună cu asociații de transport rutier de marfă și persoane, logistică, camere de comerț și confederații patronale din 17 țări împotriva aplicării Directivei privind Detașarea Lucrătorilor care efectuează operațiuni de transport internațional în UE, informează miercuri UNTRR. 

c49e4212-3c54-470a-94ea-fe388fd607e7

UNTRR se alătură astfel asociațiilor similare din Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Marea Britanie.

Reprezentanții UNTRR și cei ai celorlalte asociații semnatare ale declarației comune nu sunt de acord cu propunerea Comisiei Europene pentru o Lex Specialis, care presupune ca transportul internațional (tranzit, transport bilateral și transport intracomunitar “cross-trade”) să fie subiect al Directivei privind Detașarea lucrătorilor, și care intenționează să creeze numai o derogare marginală.  

Aplicarea Directivei privind detașarea lucrătorilor nu va putea fi implementată, spun reprezentanții UNTRR, din cauza provocărilor administrative ridicate și complexe pe care le provoacă. Directiva va impune aplicarea numeroaselor legislații naționale la un salariu lunar — autoritățile de control și companiile vor trebui să lucreze cu până la 20 de legislații naționale diferite, în funcție de țările unde operează în fiecare lună, cu până la 50 de salarii minime diferite pe legislație, în funcție de vechimea șoferului, de camion, de mărfurile transportate.

Conform UNTRR, aplicarea Directivei privind Detașarea lucrătorilor la transportul internațional nu ar asigura o Piață Unică mai puternică. Propunerea va diminua potențial creșterea în UE, deoarece va determina creșterea costurilor operațiunilor de transport internațional și va duce la o scădere a comerțului transfrontalier. Acest lucru ar slăbi piața unică și va afecta negativ situația financiară generală și ratele de ocupare a forței de muncă din UE.

Din aceste motive, UNTRR împreună cu celelalte asociații semnatare ale Declarației comune se opun aplicării Directivei privind Detașarea Lucrătorilor la operațiunile de transport rutier internațional și îndeamnă Comisia Europeană să le excludă în mod explicit din domeniul de aplicare al Directivei.

AGERPRES/(AS — autor: Carmen Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa Agerpres | Economie
https://www.agerpres.ro/economie/2017/10/18/untrr-a-semnat-o-declaratie-impreuna-cu-asociatii-de-transport-si-confederatii-patronale-din-17-tari-impotriva-directivei-privind-detasarea-lucratorilor-13-38-51

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *