UPDATE FAIR-MediaSind solicită ministrului Culturii să-și reconsidere poziția privind modificarea Legii AGERPRES

Reprezentanții federației reprezentative din sectorul cultură și mass media – FAIR-MediaSind – i-au solicitat ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, în cadrul unei întâlniri de lucru, să-și reconsidere poziția cu privire la modificările ce vor fi aduse Legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, însă acesta a răspuns că propunerea de completare a actului normativ va fi prezentată în dezbaterea din plenul Senatului, în forma propusă de ministerul de resort.

4c4ee8c9-8341-44b6-9eb5-6c8a41a23535

Senatorii trebuiau să discute în ședința de marți a plenului propunerea legislativă pentru modificarea Legii AGERPRES, însă proiectul nu a mai ajuns să fie dezbătut, urmând să intre în următoarea ședință a forului legislativ.

Potrivit unui comunicat al Confederației Sindicale Naționale Meridian, reprezentanții acesteia au participat luni, 23 octombrie, la o întâlnire de lucru cu ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, în cadrul căreia reprezentanții FAIR-MediaSind au prezentat principalele preocupări ale membrilor de sindicat afiliați la această federație sindicală reprezentativă pentru sectorul de activitate cultură și mass-media.

Discuțiile au demarat cu prezentarea cauzelor și circumstanțelor care au condus la întârzierea încheierii unui contract colectiv de muncă pentru salariații din sectorul cultură și mass-media.

Reprezentanții Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN) au motivat întârzierea înregistrată în inițierea procesului de negociere prin faptul că nu s-au îndeplinit anumite condiții procedurale legale prevăzute de Legea Dialogului Social, în special în ce privește prezența la negocieri a organizației/organizațiilor patronale reprezentative, dar și cu privire la termenele pentru convocarea părților pentru negocierea unui contract colectiv. Mai mult, s-a invocat inițiativa legislativă a Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social de modificare a Hotărârii de Guvern 1260/2011 privind sectoarele de activitate stabilite conform Legii nr. 62/2011, prin care se intenționează separarea sectorului cultură și mass-media în două sectoare distincte.

Ministrul Culturii și Identității Naționale a prezentat un punct de vedere sintetic privind această problemă, prin care a confirmat că la nivelul ministerului se ia în considerare posibilitatea divizării sectorului cultură și mass media, însă a precizat că acest lucru nu exclude luarea în considerare a argumentelor în favoarea menținerii structurii actuale a acestui sector de activitate.

“CSN Meridian și Federația FAIR-MediaSind nu sprijină această abordare și consideră că aceia care au inițiat procesul de fărâmițare a sectorului cultură și mass-media nu sunt la curent cu ultimele evoluții în plan european și internațional, unde conceptul de industrii creative și culturale se impune din ce în ce mai mult, având ca efect stimularea și valorificarea simbiozei dintre cultură și media pentru crearea unor produse culturale și mass-media competitive și de calitate”, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, Lucian Romașcanu și-a manifestat interesul de a debloca consultările privind negocierea unui nou contract colectiv de muncă, dar și pentru dezbaterea celor mai urgente probleme ce privesc salariații din cultură și mass — media. S-a propus astfel ca luni, 30 octombrie 2017, să se convoace ședința Comisiei de Dialog Social de la nivelul MCIN, iar marți, 31 octombrie 2017, să se reunească partenerii sociali reprezentativi pentru demararea consultărilor pentru negocierea Contractului colectiv de muncă pentru sectorul cultură și mass-media.

A urmat apoi “o discuție aprinsă” cu privire la proiectul MCIN de completare a Legii nr. 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES.

CSN Meridian și Federația FAIR-MediaSind nu sunt de acord cu modificările vizate, deoarece acestea nu aduc valoare adăugată, pot să conducă la o politizare excesivă a unei instituții publice media și, mai mult, aruncă salariații într-un viitor necunoscut la orizontul căruia se prefigurează spectrul disponibilizărilor.

“Reprezentanții singurei federații reprezentative din sectorul cultură și mass media — FAIR-MediaSind i-au solicitat domnului ministru să-și reconsidere poziția cu privire la modificările care vor fi aduse Legii nr. 19/2003, însă domnul Romașcanu i-a asigurat că propunerea de completare a legii va fi prezentată în dezbaterea de astăzi, 24.10.2017, de la Senat în forma propusă de MCIN”, se menționează în comunicat.

În contextul acestei afirmații, reprezentanții FAIR-MediaSind l-au informat pe Lucian Romașcanu că acțiunile de protest pe această temă vor continua și în perioada următoare, atât la nivel național, cât și internațional.

“Aceste proteste nu vizează în mod direct persoana ministrului Culturii și Identității Naționale, ci acțiunile unui reprezentant al Guvernului României, care refuză să vadă prejudiciile pe care le pot aduce libertății presei și bunei funcționări a AGERPRES, prin modificările improprii și inoportune la Legea nr. 19/2013”, afirmă CSN Meridian.
Totodată, în cadrul întâlnirii, s-au trecut în revistă activitățile pe care le va coordona MCIN pentru derularea calendarului de acțiuni pentru marcarea Centenarului Marii Uniri. Conform comunicatului CSN Meridian, ministerului îi revine misiunea de a filtra cele peste 2100 de proiecte care au fost depuse pentru a fi finanțate prin bugetele proprii ale instituțiilor care le-au propus. Proiectele depuse până acum vizează diverse activități cultural-artistice cum ar fi lansări de carte, dezveliri de monumente, organizarea unor festivaluri, evenimente religioase etc.

Președintele CSN Meridian, Ion Popescu, consideră că MCIN a fost blocat o bună perioadă de timp, acest lucru simțindu-se, atât în planul activităților culturale ce vizează consolidarea identității naționale, prin promovarea și valorificarea patrimoniului cultural al țării, cât și în calitatea și finalitatea dialogului social desfășurat la nivelul ministerului.

În altă ordine de idei, ministrul Romașcanu a ridicat problema caselor de cultură ale sindicatelor din diferite județe ale țării, care, în unele localități, au fost transformate în baruri, cluburi sau spații pentru jocurile de noroc. Răspunsul președintelui CSN Meridian a clarificat faptul că această confederație nu deține niciun patrimoniu de acest tip, motiv pentru care problema respectivă trebuie discutată cu celelalte confederații sindicale care au acest patrimoniu în administrare.

Președintele și președintele executiv ai FAIR-MediaSind au semnalat efectele discriminatorii care rezultă din aplicarea noii Legi a salarizării, în special în ceea ce privește diferențele mari care apar între salarizarea artiștilor păpușari și a artiștilor instrumentiști, au ridicat problema grupelor de muncă pentru artiști și ieșirea balerinilor la pensie și au atras atenția asupra unor măsuri necesare pentru repunerea pe linie a Teatrului din Galați și soluționarea problemei posturilor înghețate.

La finalul întâlnirii de lucru, ministrul Lucian Romașcanu a solicitat reprezentanților FAIR-MediaSind să vină cu propuneri și soluții la problemele semnalate ce vor fi discutate la întâlnirile de săptămâna viitoare.

La întâlnirea de luni cu ministrul Culturii au participat: Ion Popescu, președintele CSN Meridian, Alexandru Oprean, secretar de stat, Leonard Pădureț, președintele Federației FAIR-MediaSind; Cristinel Godinac, președintele executiv al Federației FAIR-MediaSind, Cristian Pelivan, șeful Biroului de Comunicare și Dialog Social al MCIN și Dumitru Fornea, secretar general, CSN Meridian.

Comisia pentru cultură a Senatului a dat miercuri, 11 octombrie, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de completare a Legii de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Presă AGERPRES prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate a instituției.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa /OSCE/ a atras marți atenția asupra faptului că modificarea Legii de organizare și funcționare a AGERPRES îi pune în pericol independența.

Reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa /OSCE/ pentru libertatea presei, Harlem Désir, este îngrijorat de recentul amendament la Legea privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, care a primit aviz favorabil la 11 octombrie 2017 din partea Comisiei de Cultură a Senatului României. El i-a scris luni, 23 octombrie, în acest sens ministrului de externe al României, Teodor Meleșcanu, informează organizația într-un comunicat publicat pe site-ul său.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/24/fair-mediasind-solicita-ministrului-culturii-sa-si-reconsidere-pozitia-privind-modificarea-legii-agerpres-18-31-22

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *